Evo šta treba da sadrži zamjenski obrok (VIDEO)

Autor:

Savjetnik Proteini.si Milutin Jovanić, u našoj redovnoj rubrici, danas dijeli svoje ideje kako svi oni koji brinu o svom izgledu mogu uz pomoć zamjenskih obroka iz proteinskih šejkova da organizuju na pravi način svoju prehranu.

0
A- A A+
suplementi Foto: MONDO

  Kako je današnji stil života jako dinamičan i zahtjevan i često faktor koji onemogućava pravovremeni unos obroka tokom dana, što se manifestuje usporavanjem metabolizma koje dovodi do gojaznosti, dodaci prehrani nude se kao odlično rješenje u vidu napitaka il čokoladica koji mogu da "premoste" taj prazan hod u prehrani i obezbijede našem organizmu neophodne nutrijente.

 Treba napomenuti da nijesu svi proteinski šejkovi il čokoladice pogodni kao zamjenski obroci. Do sada smo pričali o whey proteinu i caseinu i o njihovoj funkciji a danas ćemo pojasniti i baciti dodatno svijetlo na MRP (Meal replacement protein) ili proteinske zamjenske obroke.

Svaki kompletan zamjenski obrok treba u sebi sadržati:

- Proteinsku matricu, koja je u suštini blend odnosno mješavina proteina koji imaju različito vrijeme apsorbcije, te da sadrže proteine koji će i u kraćem i u dužem vremenskom periodu hraniti naše tijelo.

- Izbalansiran nivo ugljenih hidrata, koji bi trebalo da su kompleksni tj. da nemaju proste šećere i kao takvi obezbijede stabilan glikogenski nivo energije, kao i da optimizuju proteinsku sintezu.

- Adekvatnu količinu zdravih masti kao što su omega 3 i omega 6, koje su takođe dobar energent i hrana za nervne ćelije.

- Dijetetska vlakna koja su od velike vaznosti za floru i zdravlje digestivnog trakta.

- Digestivne enzime koji olakšavaju i poboljšavaju varenje.

- Kvalitetan vitaminsko mineralni kompleks bez čijeg unosa nijedan dobar obrok nije kompletan.

 Ovako izbalansiran dodatak prehrani, koji treba da bude dobrog ukusa kako bi bio prihvatljiv kao alternativa standardnim obrocima, može se koristiti kao međuobrok ili kao zamjenski obrok.

Svakako ne preporučujemo da bude ustaljena praksa da dodaci prehrani mijenjaju obroke, ali kada nijesmo u situaciji da jedemo kvalitetnu hranu ili želimo dopunu u prehrani, možemo biti sigurni da ćemo ovakvim proizvodom unijeti u organizam sve što mu je potrebno za ispravan rad i oporavak od svakodnevnih aktivnosti.

Kada se radi o brzim i kvalitetnim obrocima, Špela i Kirsch su ovaj put pripremili namaz od tune po Špelinom receptu. ;) Ideja za doručak, brzi međuobrok ili večeru je prikazana u videu:

Izvor: YouTube

Delicije u kojima se uživa bez griže savjesti!

Sve vijesti