Evo kako do proteina vegetarijanskom ishranom!

Autor:

Ukoliko ne konzumirate proteine životinjskog porijekla, dovoljno proteina možete obezbijediti i biljnom ishranom, konzumiranjem različitih vrsta namirnica i dodataka prehrani. O ovoj kategoriji proizvoda piše Bojan Mirotić.

Kako sve češće imamo priliku da u našoj prodavnici ugostimo klijente koji kroz svoju prehranu izbjegavaju povremeno ili tokom cijele godine bjelančevine iz životinjskog porijekla, obezbjedili smo širi izbor proizvoda koji im mogu pomoći da uz svoju sportsku aktivnost i prehranu imaju i kvalitetan izbor dodataka prehrani koji nijesu životinjskog porijekla.

 Par riječi o ovoj kategoriji proizvoda će vam dati Proteini.si savjetnik i personalni trener Bojan Mirotić.

Kao što smo već ranije objasnili proteini su od izuzetne važnosti za održavanje mišića, koštanog tkiva, sprječavanje zamora mišića kao i za veliki broj ostalih funkcija u našem tijelu. Ukoliko ne konzumirate proteine životinjskog porijekla, dovoljno proteina možete obezbijediti i biljnom ishranom, konzumiranjem različitih vrsta namirnica i dodataka prehrani.

Kada se radi o biljnim izvorima proteina odlične su mahunarke tipa graška, pasulja, soje, sočiva kao i žitarica tipa raži, ovsa, heljde, pirinča, kinoe i slično. Ovo je jako važna alternativa pogotovo za one koji su fizički aktivni te su im proteini neophodni u većoj količini. Pored bogatog sastava bjelančevina ove biljke sadrže i puno dijetetskih vlakana kao i vitamina i minerala, što ih čini takođe vrijednim.

Delicije u kojima se uživa bez griže savjesti!

Ono što treba da znamo kao razliku između biljnih i životinjskih proteina jeste aminokiselinski sastav. Naime postoji velika razlika u sadržaju esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina. Proteini životinjskog porijekla koji se nalaze u mesu, ribi, mlijeku i jajima sadrže punovrijedne ili kompletne proteine, što znači da sadrže sve esencijalne aminokiseline u potrebnoj količini i smatraju se korisnijima od proteina biljnog porijekla, kojima često nedostaje jedna ili više esencijalnih aminokiselina u ishrani te tako rezultuje nemogućnošću ćelija da iz njih vrši sintezu proteina. Naravno to ne znači da treba da se baziramo samo na životinjske proteine ili da oni koji ne žele tu vrstu proteina da ne mogu da budu zdravi i u odličnoj formi, već svi oni bilo da su vegetarijanci i vegani ili drže vjerski post, potrebno je da na pravi način iskombinuju kvalitetne izvore biljnih proteina, kako bi sebi obezbjedili sve gradivne materije potrebne organizmu.

Nema forme ni zdravlja bez zdravih masti! (VIDEO)

Dodaci prehrani na bazi visokokvalitetnih izolata soje, žitarica, pirinča, kod kojih su odstranjeni svi viškovi nepotrebnih kalorija, i u kojima je izdvojeno ono najvrijednije iz ovih biljaka su sjajan dodatak prehrani koji će tokom cijelog dana, kada se sa njima upotpunjuje standardna čvrsta prehrana, obezbjeđivati vašem tijelu kvalitetan izvor gradivnih blokova i tako osigurati dovoljan unos svih esencijalnih aminokisjelina koji su neophodni ljudskom organizmu bez obzira na intezitet i obim fizickih aktivnosti.

Stoga bez brige, ako nijeste ljubitelj mesa učinite svoju ishranu sto raznovrsnijom sa kvalitetnim povrćem, te sa ponekim dodatkom prehrani i bez problema ćete ostvariti sve svoje fitness ciljeve.

Ovog puta Tina je za vas pripremila ukusan proteinski sladoled kojim se možete zasladiti u vrućim danima bez griže savjesti:

Izvor: YouTube

Sve vijesti