• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE RADUJETE SE NOVOJ GODINI? Psihoterapeut objašnjava koja osobina će nam pomoći da je "preguramo" i budemo srećniji

Autori Ana Božović Autori Blic žena

Ovo su saveti za zdraviju i vedriju 2021!

 Ovo su saveti za zdraviju i vedriju 2021! Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/nicoletaionescu

Godina koju ispraćamo donela je strah, neizvesnost i brige, od bojazni za zdravlje do zabrinutosti za posao i opstanak. Nije ni čudo što se mnogi osećaju kao da nemaju čemu da se raduju kada sat otkuca ponoć 31. decembra, ali psihoterapeut navodi da će nas ove navike voditi kroz prve dane 2021. i pomoći da nam Nova godina bude vedra i puna optimizma.

Psihoterapeut Leo Ivanišević objasnio je šta bi trebalo da uradimo da bismo očuvali mentalno zdravlje u novoj 2021. godini.

Tokom 2020. videli smo strašne stvari, ali i inspirativne primere ljudske nesalomivosti, snage duha i kreativnosti.

"Od smešnih sličica na Internetu, preko skečeva snimljenih u samoizolaciji, raspevanih terasa Italijana, cele godine bili smo svedoci toga da čak i u najstresnijim trenucima postoje načini da ostanemo vedri. Humor i kreativnost ne negiraju ozbiljnost situacije, oni nam pomažu da kroz teške životne okolnosti prođemo sa što manje stresa i što manjim posledicama po fizičko i mentalno zdravlje", rekao je on.

"Možda vam se čini da u 2021. neće biti mnogo razloga za smeh, a ja mislim da će ih biti duplo više. Čak i oni koji nemaju smisla za humor trebalo bi da potraže izvore smeha koji će razveseliti i najveće mrgude", rekao je on.

"Sam čin smejanja posebno je koristan za respiratorni trakt, izbacujemo stari vazduh iz pluća i širimo alveole za kiseonik. Time se povećava distribucija kiseonika u celom telu, i oslobađaju peptidi koji se bore protiv stresa i bola", objasnjio je Ivanišević.

Depresija i anksioznost mogu napasti pojačano tokom praznika, zbog čega bi trebalo da se aktivno trudimo da poboljšamo raspoloženje.

"Naučno je potvrđeno da nam humor podiže raspoloženje, ljudi koji imaju smisao za humor kažu da su zadovoljniji i da vode bogatiji, aktivan život. Humor je jedna od najvažnijih karakternih snaga, a adaptivni humor je povezan sa dugotrajnim, stabilnim pozitivnim raspoloženjem," rekao je Ivanišević.

Humor je adaptivna osobina, pomaže nam da vidimo apsurd u izazovnim situacijama i tako nas štiti. Čak 85% teško obolelih pacijenata u jednoj studiji je navelo da im je humor pomogao da se nose sa realnošću tako što im je budio nadu. Humor i medicinski profesionalci smatraju vidom grupne podrške koji umanjuje emotivnu iscrpljenost.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA