Ove probleme imaju skoro svi parovi

Autor:

Evo i kako da ih riješite.

Ove probleme imaju skoro svi parovi Foto: Guliver/Getty images, fizkes

Bez obzira na to koliko je vaša veza stabilna i čvrsta, povremeno ćete se suočiti sa problemima. Nesuglasice su jednostavno sastavni dio svake veze, a evo sa kojim se problemima najčešće suočavaju parovi i kako da ih riješite.

Imate određena očekivanja od ljubavi

Priroda čovjeka je takva da želi da bude prihvaćen i voljen. Kada se ta želja pretvori u određena očekivanja, to često vodi do razočaranja.

Činjenica je da vas niko neće voljeti baš onako kako ste vi zamislili jer niko drugi nije vi. Svako pruža ljubav na sebi svojstven način, u odnosu na to kako doživljava i razumije ljubav. Dakle, partner vas voli najbolje što umije, bez obzira na to što ste vi možda zamislili nešto drugačije.

"Ako imate očekivanja u vezi sa tim kako želite da vas partner voli, često ćete biti frustrirani jer vas partner 'ne razumije', a zapravo očekujete da vas partner poznaje onako kako vi poznajete sebe. To je nerealno i predstavlja izazov koji nijedan partner ne može da ispuni, pa ćete oboje biti nezadovoljni", kaže "lajf-kouč" Dejvid Šreder.

Da biste riješili ovaj problem, pokušajte da uživate u pažnji i ljubavi koju vam partner pruža, bez postavljanja očekivanja šta bi i kako trebalo da uradi.

Prošla iskustva oblikuju vaš stav o ljubavi

Vi i partner ste imali različita iskustva – drugačije djetinjstvo, odrasli ste u različitom okruženju, pa je i logično da imate drugačije perspektive i uvjerenja o tome kako bi veza trebalo da izgleda. I u skladu sa tim, svako od vas izražava ljubav na svoj način i različito doživljava vezu.

Da biste riješili ovaj problem, pokušajte da se "nađete na sredini", tj. da prihvatite partnerovu perspektivu, i on vašu, i da razgovorom dođete do nekog kompromisa.

Važnije vam je da budete u pravu nego da budete srećni

"Jedan od najvećih problema u vezi je potreba da se bude u pravu. Zbog toga dolazi do svađa, ima i negativan uticaj na komuniakciju, intimnost, postavljanje i ostvarivanje zajedničkih ciljeva", smatra Šreder.

Ako vam je od svega važnije da budete u pravu, partner će se osjećati beznačajno, nevoljeno, imaće osjećaj da ga uvek osuđujete i da ga ne cijenite.

Da bi veza uspjela, oba partnera moraju da se potrude i rade na tome. Pokušajte da uvidite i prihvatite dobre strane koje donosi partnerov način razmišljanja i neka vam cilj bude da budete srećni, a ne da budete u pravu. Pokažite partneru da vam je stalo do njega, da ga cijenite.

Probleme gurate pod tepih

U mnogim vezama se problemi ingorišu i guraju pod tepih, pod teretom svakodnevnih obaveza, odgajanja djece ili nečeg trećeg. Često jednostavno nemate vremena ili energije da sa partnerom popričate o problemu ili se plašite da se sa njima suočite, ali to mora da se promijeni – inače bi vaša veza mogla da krene nizbrdo.

Izbjegavanje rješavanja problema samo dovodi do još većih problema koji će se kasnije javiti. Izbjegnite to, tako što ćete otvoreno razgovarati o problemu i potražiti rješenje, prije nego što se među vama javi nepovjerenje, tenzija, ogorčenost.

Naučite da prihvatite probleme i trudite se da ih zajedno riješite – to će dodatno ojačati vašu vezu!

Sve vijesti