NATO štiti nebo Crne Gore (VIDEO)

Autor:

Borbeni avioni vazduhoplovnih snaga Italije i Grčke, u saradnji sa Vazduhoplovstvom Vojske Crne Gore, počeli su danas redovno patroliranje crnogorskim vazdušnim prostorom i njegovu zaštitu.Povodom početka zaštite vazdušnog prostora Crne Gore na dan prve godišnjice članstva države u NATO-u, danas je organizovana pokazna vježba prizemljena „letilice-uljeza“.

Ulogu letilice-uljeza koja je presretnuta ima avion Vlade Crne Gore i u njemu su bili ministar odbrane Predrag Bošković i predstavnik NATO.Iz Ministarstva odbrane su kazali da je misija zaštite vazdušnog prostora /Air Policing/ jedan od najznačajnijih oblika direktne koristi članstva Crne Gore u NATO-u. Kako se naveli, imajući u vidu ograničene sopstvene kapacitete, Crna Gora dobiti od saveznika podršku u zaštiti vazdušnog prostora, kroz misiju NATO-a koja je neborbenog karaktera.

Izvor: Vlada Crne GorePrema njihovim riječima, Crna Gora neće imati nikakve dodatne finansijske obaveze osim onih koje su već predviđene za zajednički budžet NATO-a.Iz Ministarstva su objasnili da, NATO Misija zaštite vazdušnog prostora obezbjeđuje integritet vazdušnog prostora država saveznica i njihovu zaštitu non-stop patroliranjem u okviru NATO-vog Integrisanog sistema vazdušne i raketne zaštite.

Naše djevojke i momci, tamo gdje su saveznici"Saradnja saveznika u zaštiti vazdušnih prostora članica Alijanse bez sopstvenih kapaciteta za zaštitu, koja je počela 1961. godine, uključuje zaštitu vazdušnih prostora Islanda i Luksemburga, od 2004. godine Estonije, Letonije i Litvanije – u čemu su do sada učestvovala vazduhoplovstva 14 država saveznica, i Slovenije, čiji vazdušni prostor štite letilice Italije i Mađarske", navodi se u saopštenju.

Crna Gora neće graditi NATO baze - "nema potrebe"Dodaje se da od 2009. avioni Italije i Grčke štite vazdušni prostor Albanije, od danas će štititi i vazdušni prostor Crne Gore i da od 2015. godine Belgija, Holandija i Luksemburg zajednički štite svoje vazdušne prostore.

NATO: Sa Crnom Gorom postali smo jači!Sve vijesti