Crna Gora neće graditi NATO baze - "nema potrebe"

Autor:

Na teritoriji Crne Gore neće se graditi NATO baza jer, kako je rekao ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković, za tim nema potrebe.

0
A- A A+
podgorica, crna gora Foto: Mondo/Goran Sivački

Ministar je rekao da planirani vojni poligon na planini Sinjajevini neće ugroziti biljni i životinjski svijet na tom području.

Vlada Crne Gore odlučila je da formira na planini Sinjajevini Vježbovno-strelišni poligon za potrebe

 Vojske Crne Gore.

Međutim, dio opozicije i nevladinog sektora i mještani ovog područja usprotivili su se namjeri vlade da se na ovoj planini formira poligon za bojeva gađanja.

Protivnici gradnje vojnog poligona tvrdili su prethodnih dana da bi to trajno narušilo životnu sredinu, onemogućilo bavljenje poljoprivredom i turizmom, a neki sumnjaju kako se iza planova vlasti krije namjera da se prave NATO baze, prenio je RTCG.

NATO ove godine neće testirati crnogorsku vojsku

Tim povodom se oglasio ministar Bošković rekavši da Crna Gora ne planira da gradi NATO bazu, bilo na Sinjajevini ili bilo gdje drugo, jer za tim nema potrebe.

"Otpad niti bilo kakvo uništavanje viška naoružanja ne planira se ni na Sinjajevini, niti bilo gdje u Crnoj Gori. Vojska Crne Gore treba poligon i taj poligon koji smo predvidjeli na Sinjajevini je bio poligon sedamdesetih godina, za gađanja koja i mi planiramo", rekao je.

Kazao je da je tada bilo čak mnogo češćih gađanja.

"Najvažnije je da Vlada još nije donijela konačnu odluku o tom pitanju. Tek nakon istraživanja koje Ministarstvo odbrane bude sprovelo biće donijeta konačna odluka, a naše dosadašnje aktivnosti pokazuju da ono što smo mi planirali ne može napraviti nikakvu biljnu i životinjsku štetu niti zagaditi Savine vode. Vlada će se odgovorno odneti prema ovom pitanju", kazao je Bošković.

Tagovi:
Sve vijesti