"Otpust bebe pogrešnoj porodici prepoznat i u EU"

Autor:

Predsjednik Ljekarske komore Crne Gore dr Aleksandar Mugoša kazao je u izjavi za portal FOS da slučaj otpusta bebe pogrešnoj porodici, koji se dogodio u porodilištu Kliničkog centra, spada u grupu neželjenih događaja

0
A- A A+
KCCG kbc Klinički Foto: MONDO/Gordana Bojanić

  "Svakako da je otpust bebe pogrešnoj porodici događaj koji je uznemirujući za javnost i ono što izaziva strah i paniku kod roditelja. Na sreću, taj događaj je prošao bez posljedica", naveo je Mugoša.

On je kazao da je 'otpust bebe pogrešnoj porodici' prepoznat i u Evropskoj uniji.

"Medicina ih stavlja u grupu neželjenih događaja koji su prouzrokovali štetu. Dakle, dešava se", kazao je Mugoša za portal FOS.

On je objasnio kako se ovakvi slučajevi rešavaju u mnogo razvijenim zemljama od naše.

"Ta vrsta neželjenih događaja u razvijenim evropskim zemljama tretira se na taj način što ustanova isplati porodici odštetu, nakon sprovedenog postupka medijacije, bez uključivanja suda. Naravno, bez pretjeranog uključivanja medija , bez skandaloznih natpisa i osuda. Događaj se odmah prijavljuje Komisiji za kontrolu kvaliteta koja predlaže disciplinske mjere, i to samo za osobu koja je direktno odgovorna. Ogroman je broj neželjenih događaja u medicini. Cilj je da se svaki takav događaj, od najbanalnijih - kakav je npr. pad pacijenta iz kreveta, do najtežih - kakva je smrt pacijenta prijavi, kako bi se preduzele mjere da se nešto slično ne ponovi. Ništa manje i ništa više od toga", kazao je Mugoša za FOS.

Podsjetimo, direktorica Kliničkog centra Zorica Kovačević je danas, na zahtjev ministra zdravlja Kenana Hrapovića, smijenila direktora Klinike za ginekologiju i akušerstvo Vojislava Miketića.

Klinički centar je, kako su saopštili, pokrenuo krivični postupak protiv medicinske sestre koja je predala pogrešnu bebu porodici, jer sumnjaju da se radi o sabotaži, a ne kako su prvobitno izjavili - slučajnom propustu.

Klinički centar je već razriješio dužnosti načelnicu i glavnu sestru Odjeljenja i protiv njih su kao i protiv, spornog dana, dežurnog ljekara - neonatologa, pokrenuti disciplinski postupci.

Iz Kliničkog centra su juče, nakon ovog događaja, saopštili da je ovo jasan signal da dodatno pojačaju mjere bezbjedonosnih procedura prilikom otpusta.

Kakav propust: Majku otpustili sa tuđim djetetom!

Tagovi:
Sve vijesti