Medicinska sestra namjerno zamijenila bebe?

Autor:

Klinički centar Crne Gore (KCCG) pokrenuo je krivični postupak protiv medicinske sestre u slučaju zamjene bebe, jer u toj zdravstvenoj ustanovi osnovano sumnjaju da je riječ o sabotaži.

3
A- A A+
KCCG kbc Klinički Foto: MONDO/Gordana Bojanić

 Iz Kliničkog centra su saopštili da je razriješena dužnosti načelnica i glavna sestra Odjeljenja za terminsku novorođenčad. KCCG pokrenuo krivični postupak protiv odgovorne medicinske sestre zbog sumnje da je u pitanju sabotaža, a ne slučajni propust.

"Protiv njih su kao i protiv, spornog dana, dežurnog ljekara-neonatologa, pokrenuti disciplinski postupci. Menadžment KCCG ispituje sve okolnosti nastalog incidenta. Za sada je utvrđeno da nije došlo do sistemske greške već do nesavjesnog rada pojedinca. Da je medicinska sestra ispoštovala procedure i protokole KCCG vezane za otpuste porodilja i novorođenčadi, ovakav propust, koji je nanio veliku štetu našoj ustanovi, a što je najvažnije, uznemirio javnost, ne bi bio moguć", navodi se u saopštenju KCCG.


Predstavnica Ministarstva zdravlja Vesna Miranović je gostujući u Jutarnjem programu RTCG kazala da nakon jučerašnjeg događaja, kada je majka otpuštena iz porodilišta sa tuđom bebom, očekuje da ministar zdravlja danas po tom pitanju zauzme stav.

"Nije dobro što se to desilo. Odmah se širi krug preispitivanja da li se to dešavalo ranije, iako mi nemamo saznanje da se to dešavalo u prethodnom periodu. Sumnja koja se javlja u javnosti utiče na percepciju kakav je naš kvalitet zdravstvene zaštite, a na donosiocima odluke je da odreaguju adekvatno", kazala je Miranović.

Podsjetimo, u porodilištu Kliničkog centra Crne Gore juče se desio nevjerovatan propust te je sa majkom otpuštena tuđa beba. Iz KCCG su saopštili da prilikom otpusta medicinska sestra, kao i porodilja, nijesu primijetile da majka i beba nemaju isti broj. To su kod kuće primijetili roditelji nakon čega su se vratili u porodilište, gdje ih je u boksu čekalo njihovo dijete.

Kakav propust: Majku otpustili sa tuđim djetetom!

Tagovi:
Sve vijesti