Neće biti NATO baza u Crnoj Gori, nema potrebe

Autor:

NATO ne vidi potrebu da pravi baze u svojim članicama na Zapadnom Balkanu, kazao je nezvanično neimenovani zvaničnik Alijanse.

0
A- A A+

  On je crnogorskim novinarima u Briselu rekao da NATO pravi baze tamo gdje ima potrebe.

„Prvi stepen bezbjednosti je na državama a mi smo tu da pomognemo ako treba. NATO ne vidi potrebu da pravi baze u svojim državama članicama na Zapadnom Balkanu“, kazao je zvaničnik NATO-a.

On je naveo da u NATO-u prate gdje postoji prijetnja a da onda odlučuju kako da djeluju u tom dijelu svijeta.

„NATO je procijenio da postoji bezbjednosna prijetnju u istočnoj Evropi i zato je tamo poslao vojsku“, kazao je on.

Bošković: Niko od Crne Gore nije tražio NATO bazePrema njegovim riječima, NATO je u konstatnom dijalogu sa svim liderima na Zapadnom Balkanu kako bi osigurali bezbjednosti. Podsjetio da su aspiranti za članstvo Bosna i Hercegovima i Makedonija, a da Srbija želi da bude neutralna.

Kakav je status NATO vojnika u Crnoj GoriPrema njegovim riječima, Makedonija je dugo godina aspirant za članstvo ali da nije u NATO zbog problema koje ima sa Grčkom oko imena. Zvaničnik nije precizirao hoće li Makedonija dobiti poziv za NATO do sljedećeg samita u julu naredne godine.

On je ponovio da NATO poštuje stav Srbije da bude neutralna, ali i ukazao da sa tom državom imaju skoro više od 100 akcija godišnje.  BIH je, kako je objasnio, dugo godina aspirant za članstvo ali mora da uradi specifične reforme.

Kako je rekao, Kfor ostaje na Kosovu i u NATO-u smatraju da je ta misija neohodna.

"Ulazak CG u NATO još jedna Mojkovačka bitka"

Tagovi:
Sve vijesti