Soko Gym izazvao kettlebell swingom! (VIDEO)

Autor:

Ovog ponedjeljka počinjemo novi “krug” u našoj rubrici MONDO fitness izazov. Izazov dakle ponovo stiže iz Soko Gym-a!

Soko Gym izazvao kettlebell swingom! (VIDEO) Foto: MONDO

Nakon učešća na 24. Podgoričkom maratonu u okviru kojeg je pretrčao trku zadovoljstva sa svojom ćerkom Kalinom, Vukašin Tomčić profesor fizičkog vaspitanja i diplomirani kineziterapeut, personalni trener i instruktor grupnog fitnessa, TRX i kondicioni trener u Wellness Centru Soko-Gym spremio je peti MONDO fitness izazov.

Izazov Soko Gym-a za ovu nedelju je minut kettlebell swing-a (zamah girjom). Pogledajte Vukašinovu prezentaciju:

Izvor: MONDO/Soko Gym Podgorica


Odgovor u ime Citi fitnessa izvodi sedam fit-gracioznih Nikšićanki. Uživajte u njihovoj prezentaciji:

Izvor: MONDO/City fitness Nikšić


Iz barskog CF Station kluba stiže odgovor u prepoznatljivo upečatljivom aranžiranom video prilogu:

Izvor: MONDO/CF Station Bar

Za adekvatan odgovor iz The Capital Fitness Center pobrinula se Tina Rosandić.

Izvor: The Capital Fitness Center-odgovor broj 5


Evo kako je na Vukašinov izazov odgovorila njegova ekipa iz Soko Gym-a u sastavu: Dijana Pekić, Jelena Drobnjak, Milena Đinović, Milica Lekić, Rajo Božović, Nenad Rakočević i Marko Ćupić. Pogledajte:

Izvor: MONDO/Soko Gym Podgorica


Prateća MONDO fitness priča je ovog puta posvećena rekvizitu kojim se izvodila današnja vježba - girji. Autor priloga je naš bivši kolega, profesor fizičkog vaspitanja i kondicioni trener lidera ABA lige košarkaša Budućnosti, Nikola Musić.

Girje (kettlebells) su rekviziti (tegovi) koji su koristili ruski rvači i snagatori (strongman) na početku dvadesetog vijeka. Takođe su ih koristili i dizači tegova u svom treningu da bi poboljšali sopstvenu snagu.

U poslednje vrijeme girje su ponovo popularne te je sve veći broj kondicionih i fitnes trenera, sportista i rekreativaca koji ih koriste u svom treningu. Originalne ruske girje se mjere u pudima (ruski pud), i iznose otprilike 16 kg, tačnije 16,38.

Najvažnija prednost treninga sa girjama je što istovremeno djeluju na veći broj sposobnosti. Npr. izdržljivost, eksplozivna snaga, dinamička fleksibilnost se razvijaju svaka posebno u različitim treninzima a primjenom treninga sa girjama, te sposobnosti možemo razvijati istovremeno na istim vježbama tj. na istom treningu.

Velik broj vježbi s girjama se odnosi na varijacije olimpijskog dizanja tegova. Za razliku od dvoručnih tegova izvođenje takvih vježbi sa girjama povećava se opseg pokreta, povećava se dinamička fleksibilnost i snaga. Takođe girje kao rekvizit zahtijevaju veći stepen kontrole, veću angažovanost proprioceptora i veliku stabilizaciju trupa. To su sve prednosti i zahtjevi koji se stavljaju pred vježbača. Girja se takođe prilikom eksplozivnih dizanja rotira oko ručnog zgloba što je posebno dobro za sportiste koji se takmiče u sportovima poput borilačkih sportova, tenisa, rukometa i sl.

Čitav niz sportova zahtijeva nagla zaustavljanja i promjene smjera. Girje su jedan od najboljih alata za dinamičku ekstenziju kukova. Ekstenzija kukova je ključan pokret i generator snage u svim sportovima.

Teško je naći vježbu koja donosi više koristi od zamaha (swing). Postoji veliki broj vježbi koje se mogu izvoditi sa girjama. Tu imamo različite nabačaje i trzaje (poput onih u olimpijskom dizanju tegova), pregibi i potisci, zamasi (jednoručni i dvoručni), vjetrenjača, čučnjevi, iskoraci, mrtvo dizanje, potisak sa grudi, razvlačenja, jednoručna veslanja i dr.

Jedna od osnovnih vježbi je zamah. To je osnova za druge pokrete sa girjama koje su balističkog karaktera. Girja se nalazi između nogu i drži se s obje ruke. Vježbač se nalazi u položaju polučučnja. Zamahom kukova, te kontrakcijom mišića zadnje lože, gluteusa i na kraju kvadricepsa i opružanjem natkoljenica girja se podiže prema gore. Ruke moraju biti ispružene cijelo vrijeme (poput kuka). Iz ovog pokreta se mogu izvoditi druge vježbe poput trzaja i nabačaja s girjama.

Toliko za ovo druženje. Do ponedjeljka MONDO FIT POZDRAV!Sve vijesti