Sezona odlična: Turista iz Rusije četiri puta više

Autor:

U Crnoj Gori se tokom prethodna dva mjeseca bilježi rast broja turista sa ruskog tržišta.

4
A- A A+
plaža more Herceg Novi Savina Foto: MONDO/Gordana Bojanić

  Iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) saopšteno je da prema zvaničnim statističkim podacima u hotelskom smještaju tokom prvih šest mjeseci boravilo blizu 30 hiljada turista iz Rusije, oko 14 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

“Broj ostvarenih noćenja turista iz Rusije u hotelskom smještaju je i više nego učetvorostručen. Oni su za prvih šest mjeseci ostvarili preko 179 hiljada noćenja”, navodi se u saopštenju NTO povodom negativnih medijskih natpisa o turističkoj sezoni u Crnoj Gori i posjeti ruskih turista.

Rusi učetvorostručili broj noćenja u Crnoj GoriPodaci Aerodroma Tivat pokazuju porast broja putnika i aviona iz Rusije. Tokom prethodna dva mjeseca, prema podacima Aerodroma Tivat, bilježi se prosječan rast prometa putnika sa tog tržišta do 22 odsto i rast prometa aviona do 20 odsto.

“Samo tokom prošle sedmice na Aerodrom Tivat doputovalo je 13 hiljada putnika iz Rusije, što je 15 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a obavljeno je 68 rotacija što je 16 odsto više u odnosu na isti period prošle godine”, precizira se u saopštenju.

Iz NTO-a je saopšteno da je od početka godine u Crnoj Gori evidentan porast broja turista i ostvarenih noćenja u odnosu na prošlu godinu.

Počelo je odlično: Očekujemo MILIJARDU od turizma!“Posebno nas raduje činjenica da smo imali više nego uspješnu predsezonu, ali i to što tokom glavne sezone bilježimo pozitivne rezultate. Za prvih šest mjeseci u Crnoj Gori je u kolektivnom smještaju boravilo blizu 349 hiljada turista, što je 18 odsto više, a ostvareno je skoro 1,21 milion noćenja, oko 15 odsto više u odnosu na uporedni period”, dodaje se u saopštenju.

Pored dobre posjete, evidentno je da iz godine u godinu bilježi rast smještajnih kapaciteta i u hotelima i u privatnom smještaju. Samo tokom prethodnih godinu i po otvorena su 33 nova hotela, većina visoke kategorije.

“Prema našim informacijama hotelijeri su zadovoljni bukingom i postoji mogućnost da neki od hotela bilježi pad prometa sa nekog tržišta, ali svakako promet jednog ili manjeg broja hotela ne predstavlja mjerodavan parametar kada govorimo o turističkom prometu na nivou Crne Gore o čemu govore i ti podaci”, ocijenili su iz NTO-a.

I podaci drugih nadležnih institucija graničnih prelaza, nacionalnih parkova za prvih šest mjeseci pokazuju kontinuirani rast u odnosu na prošlu godinu.

“Turistička privreda je ove godine spremno dočekala turističku sezonu sa kvalitetnom pansionskom i vanpansionskom ponudom, lokalne turističke organizacije obogatile su kulturno zabavni program u svojim gradovima, mnogi problemi koji su bili prisutni prethodnih godina značajno su smanjeni. O tome najbolje govore i podaci turističkog Call centra NTO koji je u prethodnom periodu zabilježio značajno manji broj žalbi u odnosu na prošlu godinu”, navodi se u saopštenju.

U NTO-u su rekli da se mora imati u vidu da i u mnogo jačim i razvijenijim turističkim sredinama ne postoji turistička sezona koja se realizuje bez ijednog propusta, ali utisci na terenu ukazuju da te negativnosti nijesu alarmantne.

“U vremenu ekonomskih recesija velika je borba za što veći dio turističkog kolača. Zemlje konkurenti u turizmu veoma često ne biraju sredstva da taj turistički talas što više zapljusne njihovu zemlju. Zato je i prisutna i izvjesna antipropaganda, međutim uprkos tome crnogorski turizam se realizuje blagom uzlaznom linijom i možemo sa puno optimizma gledati na ovogodišnju turističku sezonu, o čemu svjedoče i pozitivni rezultati ostvareni u prvom dijelu godine. Svaka kampanja, uvijek nađe put do onih koji je u manjoj ili većoj mjeri prihvate. Naše je da se suprotstavimo samo na jedan način - istinom i kvalitetom, što je najbolje oružje kako bi se minimizirali negativni efekti kampanja”, poručili su iz NTO-a.

Iz NTO-a su naveli da zahvaljujući kvalitetu i raznovrsnosti ponude koja može zadovoljiti potrebe turista sa različitih trzišta i njihove marketing aktivnosti umjerene su na različite ciljne grupe po tržištima.

“Nova tržišta, prije svega zapadne i sjeverne Evrope, su naš prioritet i uz aktivnosti koje realizujemo vezano za nove ponude i uz poboljšanje dostupnosti utiču da se struktura turista mijenja iako su još u špicu sezone dominantni turisti iz regiona i Rusije”, kazali su iz NTO-a.

Marketinške aktivnosti NTO i lokalnih turističkih organizacija usmjerene su na promovisanje ponude, a u pravcu privlačenja većeg broja turista.

“Sigurni smo da će i ove godine svi gosti prenijeti lijepe i pozitivne utiske iz Crne Gore što je ujedno i najbolji odgovor na negativnu medijsku kampanju o turističkoj sezoni u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.

%MCEPASTEBIN%