Počelo je odlično: Očekujemo MILIJARDU od turizma!

Autor:

Ovogodišnja turistička sezona počela je mnogo ranije nego što se očekivalo i već se sada može reći da će ostvareni promet na kraju godine biti veći od milijardu eura!

Počelo je odlično: Očekujemo MILIJARDU od turizma! Foto: MONDO/Gordana Bojanić

To je u razgovoru za Dnevne novine kazao predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik Montenegro Stars hotelske grupe Žarko Radulović.

“Očigledno je da se sezona “zahuktala” mnogo ranije nego proteklih godina. Cijeli jun, pa i dio maja, ličio je na špic sezone i to su mogli svi da primijete. Već danas imamo gužve po svim gradovima na primorju kao da je 15. ili 20. jul. To nije samo u Budvi, već i u Kotoru, Tivtu, Ulcinju i Baru. Oko milijardu eura prometa imaćemo ove godine, onog evidentnog koji prolazi kroz fiskalne račune. Ukupan promet će biti i nešto veći jer siva zona ekonomije i dalje postoji, ali mi se čini da je manja”, rekao je Radulović.

Očekivanje da će ovogodišnji turistički promet dostići milijardu eura i premašiti 900 miliona ostvarenih 2016. ranije je istakla i direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak-Kukavičić, a ukoliko se ono ostvari, to će biti novi rekord turističke privrede Crne Gore.

Prema Radulovićevim riječima, u hotelima Montenegro Stars grupe – Splendidu, Montenegru i Blue Staru trenutno imaju goste iz cijelog svijeta, a znatan broj njih je iz Australije, Kanade, SAD, Ujedinjenih Arapskih Emirata. Za to je, kako kaže Radulović, najviše zaslužna bolja avio dostupnost koja je bila ključna u privlačenju gostiju sa daljih tržišta.

On ističe da je uoči aktuelne sezone bilo nedaća i krivih momenata sa ruskim tržištem, ali je, navodi, na kraju sve ispalo relativno dobro.

Radulović: Taksisti kvare imidž Crne Gore

“Broj turista iz Rusije sada je na nivou od prošle godine. Nijesu ništa slabiji, možda malo pada broj turista koji dolaze putem turoperatora, ali individualne rezervacije i dolasci rastu i prave balans. Ukrajina je malo slabija jer se pojavila Turska kao opasan konkurent ove sezone i u ovom trenutku je za budžetne turiste, koji su kod nas išli u privatni smještaj, sada Turska dosta atraktivna”, zaključio je Radulović.

“Perspektive crnogorskog turizma su dosta dobre, ali da bi se one održale i rasle moramo poraditi sami na sebi. Moramo urediti državu, učiniti destinaciju korektnom, gostoprimljivom. Nešto od toga već imamo, ali ne smijemo dozvoliti da jedan taksita pokvari odmor bilo kojem gostu, to država mora da uredi do iduće sezone”, smatra Radulović.

Bar obara rekord po broju turista!