Evo rešenja za umor tokom treninga! (VIDEO)

Autor:

Danas u rubrici Mondo Fitness ekipa Proteini.si na čelu sa Proteini.si savjetnikom Milutinom Jovanićem daje uvid u zanimljivu kategoriju sportske prehrane i baca svijetlo na energetske gelove i pića.

Svakako jedna od jako popularnih kategorija u domenu sportske prehrane jesu energetski gelovi i pića. Gotovo da nema vježbača bilo da je onaj hardcore bodybuilder iz teretane, biciklista, planinar, koji nije probao neki od energetskih gelova, energetskih barova ili napitaka u tečnoj formi.

Jasno je da ovi proizvodi doprinose u savlađivanju velikih napora mnogobolje nego sa običnom vodom. Ono o čemu treba voditi računa je to da prilikom konzumiranja gelova koji imaju karbohidrate je potrebno unijeti adekvatnu količinu tečnosti, jer sagorijevanje kalorija istovremeno troši i veliku količinu vode što može dovesti do dehidratacije.

 Dva glavna faktora iscrpljenosti organizma tokom dugih i iscrpljujućih treninga su: dehidratacija i potrošnja ugljenih hidrata. Prema tome, ovakva pića il snackovi sa vodom su u stvari optimalna kombinacija sastojaka koji sadrže komponente za popunu izgubljene energije i rehidrataciju.

Ovi preparati su jako popularni i korisni kod sportista tipa izdržljivosti, tj visokoaktivnih fizičkih napora koji traju duže od 60min, te pri tom sportista troši veliku količinu vode, elektrolita i glikogena. Radi se o proizvodima koji su mješavina ugljenih hidrata s bržim i sporijim oslobađanjem, tako da su korisni za brz ali i dugotrajan dotok energije, a oni kvalitetniji sadrže i komplekse aminokisjelina, minerala i imaju dodati kofein.

Razlika je što su gelovi manje više siromašniji tečnošću a bogatiji energentima dok je kod napitaka obrnuto.

Svakako da će ozbiljni sportisti kao i svi koji intenzivno i dugo treniraju, u ovim proizvodima naći ozbiljnog saveznika za izvlačenje maksimuma iz mišića i postizanje još boljih rezultata, ali isto tako mogu biti jako korisni za duže šetnje, planinarenje, a i jako su se korisni pokazali onima koji ljeto koriste za upražnjavanje i ekstremnijih sportova – splavaranje, kanjoning, rafting i slično, gdje u samo nekoliko trenutaka obezbjeđuju nivoe energije, a pri tom nijesu veliki te se lako smjeste i u odijela koja se nose na sve popularnijim aktivnostima.

Koliko je jednostavno spremiti super poslasticu - Proteinske palačinke, pokazuje vam mala Naja. Pogledajte video:

Izvor: YouTube

Nema forme ni zdravlja bez zdravih masti! (VIDEO)

Sve vijesti