Pijanista vs ministar kulture (RUNDA TREĆA)

Autor:

Poznati pijanista brzopotezno odgovorio na repliku ministra kulure: "Ne positovjećujem se sa Betovenom nego se ugledam na njega, neću valjda na Janka Ljumovića“.

0
A- A A+

  Odluka poznatog pijaniste Ratimira Martinovića da otkaže nastup na koncertu Crnogorskog simfonijskog orkestra u Beogradu, prešla u otvoreni duel muzičara i ministra kulutre.

Javno pismo Ratimira Martinovića u kojem je kolegama u Crnogorskom simfonisjkom orkestru ali i javnosti objasnio razloge svoje odluke da ne nastupi na večerašnjem koncertu u Beogradu povodom Dana nezavisnosti Crne Gore, na kojem je bio najavljen kao solista, bilo je samo početak javnog okršaja poznatog muzičara sa ministrom kulutre Jankom Ljumovićem.

Nakon što je poručio da “ne želi da bude bedž na reveru u promociji umjetnosti” koja se tretira kako je prethodno opisao “u sali u kojoj se gušite a solista, sa raštimovanim klavirom, u kojoj su kriterijumi struke nerijetko podređeni kriterijumima podobnih i onih koji “ne talasaju“, oglasio se ministar kulutre Crne Gore Janko Ljumović koji je ocijenio da je “teško komentarisati osobu koja sebe poistovjećuje sa Betovenom”.

U rekordnom roku stigao je odgovor Martinovića na reakciju Ljumovića. Pijanista i programski direktor KotorArt Don Brankovih dana muzike odgovorio je prvo ministru kulutre na opasku Ljumovića da „samoproglašeni direktor Međunarodnog festivala KotorArt, ovim saopštenjem ne samo da pokazuje svoj neprofesionalizam već panično reaguje na okolnost da 50 dana prije početka Festivala nije opravdao utrošena sredstva za prošlogodišnje izdanje svoje manifestacije”. 

Martinović je objasnio da njegovo obraćanje nije bilo lično ali da ne može da ostane dužan aktuelnom ministru.

Dakle, Ratimir Matinović je, zajedno sa don Brankom Sbutegom osnivač prvobitnog muzičkog KotorArta (2002) i jedan od potpisnika prvog Međunarodnog festivala KotorAr (2009). I nije “samoproglašen” već proglašen i u svakom smislu - utemeljeni direktor "KotorArt - Don Brankovih dani muzike",  što je pun naziv segmenta umjetničke muzike Međunarodnog festivala KotorArt. Ali to ministar kulture ne zna, kao što ne zna ni mnogo toga drugog“, naveo je Martinović.

On je dodao da je izvještaj o realizaciji programa  2016. godine KotorArt-Don Brankovi dani muzike su poslat još krajem prošle godine, „baš kao i svake do sada“, ali su se, kko je rekao „iz Ministarstva valjda tek prije par dana sjetili da ga pogledaju pa su tražili dopunu istog. Dobiće“.

Na primjedbu ministra kulture da je otkaz nastupa na koncertu u Beogradu mogao da saopšti prije nego je kupljena avionska karta za njega i plaćen hotel, Martinović je uzvratio: „Zabavno je kada baš ministar Ljumović govori o trošku avionskih karata i hotela jer niko od poreskih obveznika, uključujući ni njega, ne zna što on to zapravo radi po bjelosvjetskim adresama. A onda, kada i dobijemo izvještaj sa nekog otvaranja ili zatvaranja, siguran sam da ni sam ministar ne bi znao da ponovi što je zapravo izgovorio ili makar htio da kaže“. 

Na kraju replike ministru kulture, pijanista je prokomentarisao svoj profesionalizam “iz trećeg lica”.

O profesionalizmu Ratimira Martinovića da ne trošimo riječi. Od 7. godine svira klavir, sa 13 otišao na školovanje u inostranstvo, pobjeđivao na takmičenjima, svirao stotine koncerata na skoro svim kontinentima, postao redovni profesor klavira sa nepunih 37 godina, na Univerzitetu u Novom Sadu... Dakle, o njemu najbolje govori njegova svjetska karijera a ne neka figurina kojoj je greškom zapalo da izigrava ministra“, naveo je Martinović a onda se osvrnuo na profesionalizam ministra Ljumovića.

O Ljumovićevom profesionalizmu dovoljno govori stanje i dug koji je kao direktor, ostavio iza sebe u nacionalnom teatru. Da se za sada tu zaustavimo. A ima toga još“, dodao je Martinović.

Pijanista se osvrnuo i na primjedbu ministra Ljumovića da sepoistovjetio sa Betovenom. 

I na kraju: ne poistovjećuje se Ratimir Martinović sa Betovenom, već se na njega ugleda. Ili bi, Bože me sakloni, trebalo na Janka Ljumovića?!

Na kraju svog reagovanja pijanista je „požalio“ ministra.

I na kraju, moja inicijalna reakcija nije bila lična, jer mi je već sada skoro žao Janka Ljumovića. Nije on loš momak. Dakle, moja kritika nije bila upućena lično njemu već je bilo pitanje sistemskog sređivanja stvari. Ali za to trebaju sposobni ljudi“, zaključio je Martinović.

Evo kako je počeo javni duel poznatog umjetnika i ministra kulutre:

BRUKA pred koncert crnogorskog orkestra u Kolarcu!

"Mogao je da otkaže prije plaćanja karte i hotela"

Sve vijesti