Evo kako se povećava mišićna masa! (VIDEO, FOTO)

Autor:

Nakon priče o raznim vrstama proteina, aminokiselinama, "pumpačima", danas savjetnik Proteini.si Milutin Jovanić pažnju posvećuje jednom od najčešćih pitanja naših klijenata i želja velikog broja vježbača: "Kako popraviti mišićnu masu?"

Vrlo često posjetioci našeg shopa traže što čistiji protein misleći da će baš on napraviti pravi posao, ne znajući da anaboličko okruženje za rast mišićne mase pored proteina, grade sa jednako važnom ulogom i ugljeni hidrati tj. ukupan kalorijski unos tokom dana, tada je dobro uzeti u obzir kompletne proizvode sastavljene iz proteina i većeg udijela ugljenih hidrata – tzv Gejneri!

Gejneri su kompleksna mješavina ugljenih hidrata i proteina u različitim omjerima, koje vježbači biraju shodno svojem tjelesnom tipu.

Na primjer često imamo mlade momke i djevojke sa velikim problemom da poprave mišićnu i tjelesnu masu, najčešće iako unose relativno visoku količinu proteina, ali zbog brzine metabolizma, ektomorfnog tjelesnog tipa ti tzv hardgejneri potroše sve kalorije koje su potrebne za izgradnju tjelesne i mišićne mase i faktički tapkaju u mjestu i pored svih napora na treningu i prehrani, takvim vježbačima su dobra preporuka proizvodi koji pored adekvatne doze proteina imaju i visoku dozu ugljenih hidrata.

Naravno nijesu ni svi tzv gejneri isti. U zavisnosti od kvaliteta gejnera imamo one sa prostim i složenim ugljenim hidratima, sa dodatim kreatinom, omega 3 mastima te višekomponentnim proteinskim mješavinama brzih i sporih proteina, u suštini sve ono što čini jak kvalitetan visokoproteinski ali i visokokaloričan obrok.

Važna napomena je da nijedan unos gejnera u toku dana ne bi trebao da bude zamjena za obrok, nego da to budu ekstra užine koje ćete unijeti između glavnih obroka čvrste hrane kao i poslije treninga kako bi uz odličan dodatak popunili prazan hod i dali svojim mišićima neophodnu gradivnu materiju za njihovu izgradnju i rast.

 Ukoliko se zaista prepoznajete kao hardgejner, i da imate osjećaj da zaista sagorite sve što unesete od hrane, dobru pomoć ćete naći u izboru hranljivog gejnera koji će biti dopuna vašim standardnim obrocima.

Kako dobijamo puno upita, na koji način učiniti proteine zanimljivim za konzumaciju, prenosimo vam jedan sjajan recept naše koleginice Tine:

Domaće proteinske ferrero kuglice:

Izvor: YouTube

Uobičajeno vas pozivamo da nam pišete na mne@proteini.si gdje ćemo svima odgovoriti i ponuditi pomoć u dijelu prehrane i suplementacije, te u nekoj od idućih kolumni za Mondo.me i prenijeti najinteresantnija pitanja.   

Sve vijesti