Svijet

OTKRIVEN RAZLOG SABOTAŽE U SJEVERNOM TOKU, UMIJEŠAN PUTIN? Neće pustiti Evropu tako lako, ovo će mu donijeti pobjedu

Autor Anja Radunović Izvor mondo.rs

Tajming sabotaže je bio savršen. Novi gasovod između Norveške i Poljske pušten je u promet juče, tačno kad su krenule da stižu vijesti o mogućoj sabotaži. Nalazi se vrlo blizu Sjevernom toku 2.

Izvor: Youtube/DW/Profimedia

Rat u Ukrajini izazvao je sankcije Zapada bez presedana, ali ruski predsjednik je uvjeren da njegov narod može izdržati ekonomske nedaće puno bolje od Evropljana. Putinova računica kaže da će skok cijena gasa i posljedično, troškova života u Evropi, kontinentu koji zavisi od ruskih energenata, okrenuti situaciju u njegovu korist.

Cijene gasa su padale sve do sabotaže Sjevernog toka.

Cijene gasa u Evropi padale su zadnja četiri dana, a onda su juče, nakon vesti o vjerovatnoj sabotaži Sjevernog toka, porasle za 20 posto. U Velikoj Britaniji porasle su za 33 posto, prenosi britanski Telegraf. 

U gasovodu Sjeverni tok 2 nalazilo se 117 miliona kubnih metara prirodnog gasa vrijednog 237 miliona evra po trenutnim cijenama. Putin je i ranije pokazao da je spreman da koristiti gas kao oružje. 

Sjeverni tok 2 nikad nije bio u funkciji, a šanse da bi mogao biti u bliskoj budućnosti su izuzetno male. Njemačka je odlučila da neće odobriti taj veliki projekt neposredno prije nego što je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Sjeverni tok 1, koji je dugo hranio evropsku zavisnost od ruskog gasa, nije ono što je nekad bio. Rusija ga nije uključila otkad ga je zatvorila u avgustu.

Zašto baš sad?

Zašto bi Moskva odabrala upravo ovaj trenutak za sabotažu Severnog toka - pod uslovom da se otkrije da Rusija zaista stoji iza sabotaže?

EU je počela da radi na novom paketu sankcija protiv Rusije. Mađarski premijer Viktor Orban već poziva da se odustane od novih sankcija, a da se postojeće sankcije ukinu, dok u isto vrijeme nova italijanska vlada odaje utisak da neće biti na liniji EU u pogledu odnosa prema Putinovoj Rusiji.

Putinu itekako odgovara da slomi moral Evrope u trenutku kad su evropske vlade pod pritiskom birača, koji su u strahu od pada temperatura koje neminovno slijede s dolaskom zime.

Tajming sabotaže je bio savršen. Novi gasovod između Norveške i Poljske pušten je u promet juče, tačno kad su krenule da stižu vijesti o mogućoj sabotaži. Nalazi se vrlo blizu Sjevernom toku 2.

Varšava je sve bliža potpunoj nezavisnosti o ruskom plinu, koju bi trebala da postigne do kraja godine. Novi baltički gasovod je samo dio širih napora Evrope da pronađe alternativne i napuni rezerve gasa prije zimskih temperatura.

Nova uloga Norveške

Od početka rata u Ukrajini, Norveška je počela da zamijenjuje Rusiju kao glavnog opskrbljivača EU prirodnim gasom. Podvodne eksplozije mogle bi biti upozorenje Norvežanima o onom što bi Rusija mogla da napravi njihovim gasovodima bude li sateran u ćošak.

Mjesto eksplozija na Sjevernom toku 2 je vrlo blizu novom baltičkom gasovodu. Samo prošlog mjeseca Moskva je tvrdila da Ukrajina planira "teroristički" napad na gasovod Turkstream, kojim ruski plin takođe dolazi Evropi.

Norveški regulatori pozvali su na povećan oprez nakon upozorenja naftnih i plinskih kompanija da su neidentifikovani dronovi viđeni kod njihovih postrojenja u moru.

Rusija se još jednom oslanja na zimu

Kremlj tako u isto vrijeme prijeti ne samo nuklearnim ratom, nego i signalizira da bi sukob mogao da eskalira na načine koji su nekad smatrani nezamislivim.

Bez norveškog plina zima u Evropi bi zasigurno bila duga, hladna i skupa. Rusija se još jednom oslanja na zimu, faktor koji joj je toliko puta u istoriji pomogao da pobedi svoje neprijatelje, kako bi osigurala pobjedu u energetskom ratu protiv Zapada.