Svijet

POSLIJE SASTANKA SA PUTINOM, VOJNIM ŠEFOVIMA DATA NAREDBA: Kreće strahovit udar - "Kijev se mora zaustaviti!"

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio nove napade na Ukrajinu.

Izvor: Profimedia

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu danas je naredio da se dramatično pojačaju napadi na Ukrajinu.

On je tvrdio da snage Kremlja moraju da "isključe mogućnost da će režim u Kijevu nanijeti masivne raketne i artiljerijske udare na civilnu infrastrukturu i stanovnike Donbasa i drugih regiona“, prema izvještajima u Moskvi.

Ova naredba uslijedila je nakon Šojguove inspekcije na terenu, koji je Putinov čovjek od povjerenja i sastanka Savjeta za nacionalnu bezbednost koji je vodio Vladimir Putin.

Šojgu je "dao uputstva da se dalje pojačaju dejstva vojnih grupa u svim operativnim oblastima“, navode lokalni izveštaji.

Bilo je nejasno da li su ministrovi razgovori sa vojnim šefovima bili u Rusiji ili okupiranoj Ukrajini.

Prijetnja Šojgua stigla je kada se pojavilo više detalja o žrtvama ruskog napada u četvrtak na grad Vinica u zapadnoj Ukrajini, gde za sada broj mrtvih iznosi 24.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je napad mornaričkim raketama "Kalibar" na grad Vinica, za cilj imao udar na objekat gde se održavao sastanak komande Vazduhoplovnih snaga Ukrajina sa dobavljačima stranih aviona. Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov precizirao je da je 14. jula (četvrtak) gađan garnizonski dom oficira u kojem su se sastali pripadnici komande ukrajinski vazdušnih snaga i dobavljači stranog naoružanja, a da su svi učesnici sastanka poginuli.