Ekonomija

SPAJIĆ: POSTOJI ODREĐENO REŠENJE ZA MALE VINARIJE KADA JE RIJEČ O AKCIZAMA

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

To je saopšteno nakon sastanaka Spajića, ministra finansija Novice Vukovića i ministarke rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naide Nišić sa predstavnicima Unije poslodavaca i Privredne komore o nacrtu Fiskalne strategije za period 2024 – 2027.

Izvor: Gov.me/S.Matić

Predsjednik Vlade Milojko Spajić poručio je da za male vinarije postoji određeno rješenje, te da će sve primjedbe i sugestije na Nacrt Fiskalne strategije u tom dijeli biti pažljivo analizirane, kako bi se došlo do najbolje finalne verzije.

To je saopšteno nakon sastanaka Spajića, ministra finansija Novice Vukovića i ministarke rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naide Nišić sa predstavnicima Unije poslodavaca i Privredne komore o nacrtu Fiskalne strategije za period 2024 – 2027.

Privrednici su, navodi se u saopštenju, pozvali da se dodatno razmotri predlog akciza na mirna vina, imajući u vidu implikacije ove mjere na tu proizvodnu granu, prenose Vijesti.

"Nacrt Fiskalne strategije putokaz je za prvu ozbiljnu ekonomsku reformu koja, uz fiskalnu stabilnost, u prvi plan stavlja položaj zaposlenih i interese privrede, a svi konstruktivni predlozi i sugestije biće pažljivo sagledani prilikom definisanja finalne verzije dokumenta", ocijenjeno je nakon novog kruga razgovora između Vlade i privrednika, kazali su iz kabineta Spajića.

Na sastanku, na proširenom Upravnom odboru Unije poslodovaca, kome je prisustvovalo preko 80 predstavnika brojnih kompanija, naglašeno je da je nova Fiskalna strategija bila neophodna i da će biti dodatan impuls za privlačenje novih investitora.

„Od 2021. nijesmo imali Fiskalnu strategiju i nijesmo imali predvidljivost, pouzdanost, kao država nijesmo bili dovoljno dobar partner privredi. U privredi se stvari odlučuju na srednji i duži period, zato je Fiskalna strategija izuzetno bitan dokument. Investitori žele da znaju što će se dešavati u državi u naredne tri godine, a na ovaj način im dajemo bazični scenario za taj period“, istakao je Spajić.

Kako su kazali, doprinos unapređenju dokumenta dali su članovi Unije poslodavaca, koji su na osnovu svog decenijskog iskustva, imali niz inicijativa za poboljšanje privrednog ambijenta i uklanjanje biznis barijera.

„Kao privrednik, koji već 32 godine vodi privatnu kompaniju, mogu da konstatujem da je ovo prva ozbiljna ekonomska reforma koja u prvi plan stavlja položaj zaposlenih, interese privrednika i uvažava socijalni dijalog u donošenju zakonskih rješenja, vodeći se pritom ne trenutnim interesima i izbornim obećanjima, već imajući u vidu razvojne efekte, koje će ova reforma donijeti u narednom periodu“, istakao je Slobodan Mikavica predsjednik UPCG, pišu Vijesti.

Posebna pažnja posvećena je najavljenom uvođenju srednje stope PDV-a i tome kako će se to odraziti na poslovanje hotela i generalno sektora ugostiteljstva.

„Rađena je ozbiljna analiza, kako bi se osiguralo da ova stopa ne naruši konkurentnost turističke privrede. Želim da istaknem da ukupna poreska opterećenja, koja poslodavac plaća državi kroz poreze i razne dažbine, ostaju niža u odnosu na zemlje regiona“, objasnio je šef Kabineta predsjednika Vlade Branko Krvavac.

Na sastanku u Privrednoj komori, na kome je bilo takođe oko 80 privrednika, predsjednica Nina Drakić kazala je da je jako značajno što se dijalog privrednika sa Vladom odvija kad god je to neophodno.

Kako je saopštila, privrednici su dostavili komentare koji ukazuju na nekoliko pitanja za koja smatraju da mogu uticati na biznis ambijent i poslovanje.

Drakić je rekla da je, generalno posmatrano, kreiranje politika u pravcu nižeg opterećenja troškova rada afirmativno, te da treba sagledati pravu mjeru, kada je u pitanju povećanje minimalne zarade.

Ministar finanija Novica Vuković je istakao da su razgovori sa privrednicima bili veoma konstruktivni i da je stiglo niz dobrih predloga, prenose Vijesti.

“To je i suština javne rasprave, koja traje do 7. avgusta, a ono što već možemo potvrditi jeste da će neke od sugestija biti prihvaćene. Slušamo poruke, analiziramo primjedbe i želimo da dođemo do optimalnih rješenja u dokumentu koji čekamo godinama”, rekao je Vuković.

Na sastancima sa privrednicima ukazano je i na važnost jače kontrole u cilju smanjenja sive ekonomije i nelojalne konkurencije, jer će to, kako je ocijenjeno, imati pozitivan efekat na državne prihode, ali i stimulisati privrednike, koji imaju poresku disciplinu, da dodatno ulažu i zapošljavaju.