Politika

KAKO SU BRITANCI RADILI SPAJIĆEVU "NEPOSTOJEĆU" PREDSJEDNIČKU KAMPANJU

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Moguće da su PES i Spajić prekršili Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, jer nisu otvorili poseban račun, bez obzira što predsjednička kandidatura nije prihvaćena

Iako Pokret Evropa sad (PES) tvrdi da njegov lider i premijer Milojko Spajić nije prošle godine “imao predsjedničku kampanju” jer je diskvalifikovan u borbi za poziciju šefa države, on i partija tada su nesumnjivo vodili kampanju, u kojoj su bili angažovani i marketinški stručnjaci iz Velike Britanije. Uz to, moguće je da su PES i Spajić tada prekršili Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kako pišu Vijesti.

Prema tom aktu, kampanja je skup aktivnosti političkog subjekta (partije, koalicije, kandidata za predsjednika...) od raspisivanja izbora do proglašenja njihovih konačnih rezultata, a koje se odnose na javno predstavljanje i promovisanje kandidata, izbornih programa i sl. PES i njegov čelnik obavljali su takve aktivnosti javno, što znači da je kampanje - bilo.

Primjera za to je više. Na Spajićevom nalogu na društvenoj mreži Iks (nekadašnji Tviter), početkom februara prošle godine objavljeno je nekoliko promotivnih video-spotova s logom kampanje - “Predsjednik Spajić 2023”.

Da su u izradi tih spotova učestvovali britanski državljani, “Vijestima” je juče potvrdio Dominik Garner (Dominic Garner), advokat Britanca Džordža Kotrela (George Cottrell) - za kog doskorašnji ministar pravde i bivši visoki funkcioner PES-a Andrej Milović, a prije njega još neki crnogorski političari, tvrde da je finansirao tu stranku i njene kampanje.

Kotrel je bio jedan od savjetnika bivšeg britanskog poslanika i jednog od najglasnijih zagovornika izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (EU) Najdžela Faraža (Nigel Farage). Bio je zadužen za prikupljanje novca za Stranku za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP), sve dok u julu 2016. godine nije uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje je optužen za pranje novca, prevare, ucjene i iznude. U decembru iste godine postigao je dogovor s tamošnjim tužilaštvom, pa je odbačeno 20 tačaka optužnice u zamjenu da prizna krivicu za elektronsku prevaru u kojoj je objasnio načine kako se može oprati novac. U zatvoru je proveo osam mjeseci.

Neki crnogorski političari tvrdili su prošle godine da je Kotrel vlasnik nelegalnog automata za kupoprodaju kriptovaluta, u Tivtu, što je jedan od njegovih advokata tada demantovao, kako pišu Vijesti.

Jedna od fotografija odgovara video-spotu koji je Spajić objavio na mreži Iks u februaru 2023, a na kom se vidi i Milović.

Izvor: Printscreen

Donedavni ministar pravde i Demokratska partija socijalista (DPS) tvrde i da su “Kotrel i njegov tim” pratili Spajića tokom predaja lista za lokalne izbore u Pljevljima i Bijelom Polju, koji su održani u jesen 2022.

Kotrel preko advokata Garnera tvrdi da nije tačno da je lično finansirao Spajićevu predsjedničku kampanju, ili da je dao bilo kakvu političku donaciju PES-u, u bilo kom trenutku.

Kotrel negira da je angažovao britanskog medijskog konsultanta Taulera i njegov tim za snimanje promotivnih spotova za Spajićevu predsjedničku kampanju. Advokat navodi da su upućeni da je, “zajedno s nekoliko drugih dobro etabliranih inostranih medijskih savjetnika i konsultanata”, PES angažovao Taulera da im “pruži konsultantske usluge u kontekstu predsjedničke kampanje g. Spajića”, kako prenose Vijesti.

Prvi video-spot koji su najvjerovatnije snimali i montirali Britanci, Spajić je na svom Iks nalogu objavio 5. februara 2023, s konferencije za medije na kojoj je objavio da će se kandidovati za predsjednika. Na kraju tog spota prikazan je logo njegove kampanje.


“Radujem se što je kampanja konačno počela”, napisao je Spajić u tom tvitu.

Nakon toga, na Spajićevom nalogu slijede objave u kojima se brani od napada tadašnjih političkih protivnika.

PES: Pitajte Milatovića ko je finansirao kampanje
Spajić na toj konferenciji nije želio direktno da odgovorio na pitanje da li se sastajao s Kotrelom u Crnoj Gori.

PES je preksinoć odgovore dostavljene “Vijestima” proslijedio i ostalim medijima kao saopštenje, s dodatkom da je Spajić diskvalifikovan iz predsjedničke trke “neustavnim djelovanjem članova DIK-a (Državna izborna komisija)“, i da zbog toga “nije ni imao predsjedničku kampanju”. DIK je odbio Spajićevu kandidaturu jer je utvrđeno da premijer ima i državljanstvo Srbije. To je utvrđeno prije nego što se Spajić kandidovao, što je dio pravnika nazvao ozbiljnom zloupotrebom.

“Jedina kampanja za predsjedničke izbore koju je vodio PES je predsjednička kampanja Jakova Milatovića, koji je kao kandidat PES-a postao predsjednik Crne Gore. Ko je radio i finansirao predsjedničku kampanju, kao i kampanju za lokalne izbore u Podgorici i drugim opštinama 2022, možete direktno pitati tadašnjeg kandidata Milatovića”, naveo je PES u preksinoćnjem saopštenju.

Spajić, Milatović i Ivanović sastančili s Kotrelom

“Vijesti” nezvanično saznaju od više izvora da je u ljeto 2022, uoči lokalnih izbora, Spajić organizovao sastanak s Kotrelom u Podgorici, kom su prisustvovali njegov tadašnji zamjenik Milatović i član Predsjedništva PES-a Filip Ivanović. To je listu juče potvrdio i Milatović, rekavši da su, “u danima formiranja PES-a, negdje na ljeto 2022”, on i Ivanović pozvani da prisustvuju sastanku sa, “kako nam je od strane g. Spajića predočeno - ekspertom za komunikacije iz Velike Britanije, s velikim iskustvom u domenu izbornih kampanja”.

“Istog od ranije nijesam poznavao, niti sam znao ko je. Sastanak je bio u Podgorici”, kaže on, kako prenose Vijesti.

Milatović tvrdi da je tokom sastanka bilo jasno “da se pomenuti poznaje odranije” sa Spajićem, i da je na sastanku govorio o njegovom iskustvu u izbornim kampanjama, “kazavši da je radio brojne kampanje u Velikoj Britaniji ukljuċujuči i za britanskog političara Najdžela Faraža poznatog po svojoj ulozi u Bregzitu”.

“Imajući u vidu da sam u politiku ušao sa željom da Crnu Goru uvedem u EU, smatrao sam da je iskazani anti-EU narativ loš i pogrešan za Crnu Goru, a time i za naš pokret u nastajanju. Nakon sastanka, isto sam predočio i g. Spajiću i ostalim kolegama u vrhu pokreta. Očigledna bliskost g. Spajića s predstavnicima međunarodne kripto zajednice, bila je i jedan od razloga političkog mimoilaženja između nas dvojice”, navodi Milatović, kako prenose Vijesti.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

Upitan da li je Kotrel finansirao, novčano ili nenovčano, njegovu predsjedničku kampanju i kampanju za bilo koje izbore dok je bio u PES-u, predsjednik je odgovorio da su kampanje PES-a za gradonačelnika Podgorice i šefa države, čiji je bio dio, u potpunosti finansirane iz sredstava dodijeljenih iz budžeta Crne Gore, kako pišu Vijesti.

“To potvrđuju i brojni izvještaji upućeni Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), kao redovni dio izvještavanja u okviru izbornog procesa. Takođe, ono što mogu potvrditi brojni članovi Predsjedništva i Glavnog odbora PES-a je da sam prilikom kandidature za predsjednika, u momentu kad je premijer Spajić zbog posjedovanja dvojnog državljanstva diskvalifikovan odlukom DIK-a i glasovima predstavnika DPS-a i DF-a (Demokratski front), tražio da izborni štab bude sastavljen od rukovodstva partije i da kampanja bude u potpunosti finansirana iz budžeta”, tvrdi Milatović, dodajući da je uvjeren da na sva pitanja “Vijesti” najbolje može da odgovori Spajić, “koji je, po svemu sudeći, s pomenutim osobama i mnogim drugim iz kripto zajednice, očigledno u prijateljskim odnosima”.

Advokat: Kotrel uložio stotine miliona u Crnoj Gori

Advokat Kotrela kaže da njegov klijent želi da razjasni da živi u Crnoj Gori nekoliko godina, i da je odgovoran za “stotine miliona eura ulaganja, što je rezultiralo otvaranjem hiljada radnih mjesta”.

“U svojoj ulozi političkog konsultanta, sretao se i nastavio da se susreće s mnogim liderima iz cijelog političkog spektra, kako u Crnoj Gori, tako i širom svijeta”, rečeno je “Vijestima”.

Advokat navodi da je Kotrel zabrinut zbog “pristrasne prirode” pitanja i izvještavanja “Vijesti”, za koje mu se, dodaje, “čini da doliva ulje na vatru prikupljanju političkih bodova”.

“Za koje smatra da samo šteti kredibilitetu Crne Gore kao poslovne i investicione destinacije, što će zauzvrat dovesti do manjeg broja prilika za građane Crne Gore”, poručeno je.

Milović tvrdi da je “skoro saznao“ za Kotrela

Andrej Milović nije juče odgovorio na pitanja “Vijesti” zašto je tek nakon što je razriješen s ministarske funkcije istupio u javnost s tvrdnjom da je Kotrel finansirao kampanju njegove bivše stranke, zašto te tvrdnje nije odmah po saznanju prijavio nadležnima, te da li je svjestan da je ćutanjem bio saučesnik u eventualnom prikrivanju krivičnog djela.

On je juče na konferenciji za medije rekao da je “skoro saznao za umiješanost Kotrela”, dodajući da su se “u predsjedničkoj kampanji u PES-u vrzmali neki Britanci”, ali da ne zna ko su.

Izvor: Vlada Crne Gore

Milović je u srijedu na Iksu saopštio da su “novčane ‘donacije’ (za PES) dogovarane u Podgorici i po primorju”, da su se “sastanci održavali na jahtama u Luštici i Porto Montenegru, uz prisustvo određenih arapskih investitora...”.

On “Vijestima” nije odgovorio ko su ti ljudi, imenom i prezimenom, uključujući i arapske investitore koje je pominjao.