Lifestyle

Stigao kašalj, a mnogi su u zabludi: Kada će prestati sam, a kad 3 metode pomažu kod šlajma

Autor Tamara Veličković

Pad temperature donio je i kašalj. Pročitajte kako možete da ga ublažite!

Izvor: PROMO

Jesen je vrijeme curenja iz nosa, kašlja i drugih manifestacija sezonskih prehlada. Svi iz iskustva znamo da je kašalj jedan od uobičajenih simptoma karakterističnih za bolesti jesenje i zimske sezone. Međutim, on nije samo dosadan pratilac bronhitisa i drugih prehlada, koji sprečava spavanje pacijenta i njegovih najmilijih. Zapravo, kašalj je odbrambeni mehanizam.

Uz njegovu pomoć tijelo može da ukloni bronhijalni sekret (poznatiji kao sputum) iz respiratornog trakta. Ovaj sekret je odlično leglo za razne patogene i druge neželjene mikroorganizme. Dakle, svaki put kada kašljete i pitate se kada će se završiti, možete da zamislite kako kašalj čisti disajne puteve od stranih materija i sluzi. Drugim riječima, kašalj je više prijatelj za bolesnu osobu, ako je, naravno, vlažan i produktivan.

Ovo je naziv za vrstu vlažnog kašlja u kome se bronhijalni sekret (sputum) ukapljuje iznutra i napušta tijelo. Produktivan kašalj pomaže u uklanjanju štetnih supstanci i neželjenih mikroorganizama, što znači opšti oporavak. Zbog toga produktivan vlažni kašalj ne mora da se zaustavi, suprotno uobičajenoj zabludi. Naprotiv, važno je da budete sigurni da sputum nije previše gust i da može lako da izađe iz respiratornog trakta. Nakon što se potpuno ukloni, kašalj će prestati sam.

Kako možete da kontrolišete sputum?

Postoji nekoliko dokazanih metoda koje pomažu u razblaživanju bronhijalnog sekreta i doprinose njegovom uspješnom uklanjanju iz tijela:

  1. Pijte više toplih tečnosti - vodu, čajeve, voćne napitke, čorbe. Pijenje napitaka koji ne iritiraju grlo ne samo da direktno razređuju sluz, već i pomažu u sprečavanju njenog nagomilavanja, a takođe sprečavaju moguću dehidraciju usled povišene temperature ili drugih simptoma bolesti.
  2. Prestanite da pušite (ako je moguće) - barem tokom trajanja bolesti. Proces pušenja može da izazove iritaciju sluzokože grla, pojača upalne procese i izazove dodatne napade neproduktivnog kašlja.
  3. Pratite vlažnost vazduha u zatvorenom prostoru - pretjerano suv vazduh može da poveća nelagodnost i iritaciju respiratornog trakta, dok vlažan vazduh, naprotiv, pomaže u otklanjanju nelagodnosti i poboljšanju procesa odvajanja sluzi i njenog uklanjanja iz tijela.