• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo voljeni španski pisac!

Autor Jelena Milinčić

Autor najčitanijeg romana u Španiji u poslednjih nekoliko decenija, 'Senka vetra', Karlos Ruis Safon umro je danas u 56. godini.

 Preminuo voljeni španski pisac! Izvor: Guliver/Getty Images/inga

Jedan od najboljih savremenih pisaca, Karlo Ruis Safon, umro je danas u 56. godini, objavila je njegova uzdavačka kuća "Planeta".

U ostvarenja književnika rodom iz Barselone spadaju romani "Senka vetra", "Igra anđela" i "Marina", koja su prevedena i kod nas. 

Karlos Ruiz Zafon školovao se u rodnoj Barseloni, gde nakon srednje jezuitske škole, upisuje fakultet za Informacione tehnologije. Na prvoj godini studija dobija ponudu da se bavi novinarstvom. Postaje kreativni direktor važne agencije u Barseloni, u kojoj radi sve do '93. godine, kad odlučuje da napusti posao, kako bi se posvetio pisanju i književnosti. 

Na početku književne karijere pisao je romane za mlade. Prvu knjigu, "Princ magle", objavio je 1993, a za nju je osvojio Edebe nagradu za književnost za decu i mlade. Od novca koji je dobio za prvu knjigu, ostvaruje svoj dečački san i seli se u Los Anđeles, gde nastavlja da piše.

Prvi roman za odrasle, "Senka vetra", objavio je 2001. godine. On je preveden na preko 20 jezika i postao je veliki hit u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Italiji i zemljama Latinske Amerike, kao i u SAD. Njujork tajms proglasio ga je bestselerom, a u Španiji je postao najčitaniji roman u poslednjih nekoliko decenija. 

Možda ce vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

COOL PRIČE