"Bilo je to u nekoj zemlji seljaka"

Divne reči ODBAČENE Desanke Maksimović i hitna PETICIJA da je vrate u škole

Autor Anja Konstantinović

Gimnazijalci treće i četvrte godine u Srbiji više neće čitati poeziju slavne književnice, jer se ona, kako ističu, "ne uklapa u epohu"!

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Gimnazijalci u Srbiji više neće imati obavezu da čitaju poeziju velike srpske pesnikinje Desanke Maksimović, a kao obrazloženje Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, navodi se da se  "vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe".

Dodaje se da bi učenici mogli da "pogreše u vrednovanju" Desankine poezije i "umanje njen značaj".

Neke od najlepših pesma i stihova koji se lako pamte, generacije su ponosno čitale i učile napamet u svojim klupama, a sada odjednom one nisu više "u okvirima OVE epohe", već predstavljaju "odjek epohe srednjeg veka"?!

"Koliko je na zemlji stena, pa sve da na moje legnu grudi, ni tada mi ne bi teže bilo", da li je ovo jedan od stihova koji bi đaci OVE epohe pogrešno tumačili ili vrendovali?

I da jeste, opšte je mišljenje javnosti da ne bi trebalo "BRISATI" Desankinu poeziju, već promeniti OVU epohu!

Možda je ovo pravi trenutak podsetiti na važne poruke velike srpske književnice budućim generacijama.

"Mnogo bih poruka poslala budućim generacijama. Reći ću najglavnije. Prvo bih molila one koji su se tek rodili i počeli da rastu, da gledaju da budu zdravi. Prva poruka je da se sačuva zdravlje. Druga bi poruka bila da se stekne što više znanja, da se ima radoznalosti za sav život oko sebe - i opiljivi i vidljivi i psihički. Da se sazna šta je bilo pre nama, a da se prema tome ukaže šta će posle toga biti", rekla je Desanka Maksimović u jednom intervjuu za TV Beograd.

"Poručila bih im da naravno vole ceo svet, sve ljude, a ponajviše da vole svoju domovinu. Da se sećaju uvek ko je za tu domovinu umro i da je ne možemo harčiti kako je nama volja, nego prema idejama onih koji su za nju umirali", dodala je ona, uz zaključak:

"Rekla bih im i da steknu mnogo znanja, da čitaju puno. Svaka kniga donosi novu oblast znanja. Sve čega se dotaknemo i što pogledamo donosi nam znanje", poruka je velike Desanke Maksimović.

Ne zaboravimo ni nju, ni njene reči, ni njeno delo. Važno je!

Na ovom malom Internet prostoru koji nam je na raspolaganju, podsetićemo se nekih od njenih najlepših stihova, pa ako neki "kilnac" kojim sličajem u OVOJ epohi ukuca Desanka Maksimović, umesto nadimaka "velikana" trep i rep scene, da ima šta da pročita!

Balkanac

"Ne stidim se što sam,
kako vi velite,
varvarin sa Balkana,
tla prljavštine i bure.
Čujte sad,
i kod nas ima neke
vama nepoznate kulture..."

Ne boj se

"Ne boj se, to je kao da list padne pod granu,
kao kad se noću izgubi poslednji šum,
kao kad se s vrha gore pogleda na drugu stranu,
kao kad za blagom mišlju odluta um..."

Ko hoće da doživi čudo

"Ko hoće da doživi čudo
mora imati srce nevino
kao mleko,
ne sme biti uobraženko,
jer takvu stvoru
doživeti čudo je teško..."

Molba mladosti

"O, mladosti, nemoj od mene otići:
niko neće moći u tvojoj suzi
biti ovoliko ludo lud,
ni ovako sumoran u tvojoj radosti..."

Krvava bajka (napisala 1941. godine nakon što je čula detalje masakra koje su nemačke okupacijske snage izvele u Kragujevcu, odnosno kako su žrtve masakra bili razredi gimnazijalaca. Objavljena je nakon završetka Drugog svetskog rata, a smatra se jednim od najsnažnijih poetskih dela inspiriranih ratnim zbivanjima na području bivše Jugoslavije i bila obavezno štivo u nastavnim programima osnovnih škola! Ali ovo je sada neka DRUGA EPOHA)

"Bilo je to u nekoj zemlji seljaka
na brdovitom Balkanu,
umrla je mučeničkom smrću
četa đaka
u jednom danu...".

Studenti četvrte godine Srpske književnosti i jezika pokrenuli su online peticiju za "pomilovanje" Desanke Maksimović i traže od komisije Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja da promene odluku i vrate zbirku "Tražim pomilovanje" u redovnu lektiru. 

"Istorija srpske knjižvnosti veća je od bilo kakve komisije, a delo Desanke Maksimović u njoj zauzima izuzetno visoko mesto. Molimo dotičnu komisiju i TRAŽIMO od nje da promeni svoju odluku i vrati pomenute nastavne jedinice kao i da pri svim narednim izmenama konsultuje univerzitetske stručnjake. Pridružujemo se dr. Svetlani Šeatović u uskliku 'Tražimo pomilovanje za Desanku Maksimović' i molim sve ljude da nas podrže u reagovanju na ovu književnu nepravdu", piše u molbi za podršku peticiji.