Region

"REKAO JE DA JE BABA PALA!" Sumnja se da je pravnik iz Beograda ubio staricu zbog 2 stana, ovako se branio

Autor Jana Desovski

Evo kako se branio pravnik za koga se sumnja da je ubio komšinicu zbog 2 stana u Beogradu.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Osumnjičeni diplomirani pravnik I. K. (61) na saslušanju je tvrdio da nije kriv i da nikada ne bi ubio R. B. (85) čiji je pokojni sin bio čak i vjenčani kum osumnjičenog.

Muškarac I. K. (61), koji se optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu tereti da je u noći između 23. i 24. aprila prošle godine ubio prvu komšinicu i porodičnu prijateljicu koja je godinama čuvala i vodila u školu njegovu djecu, na saslušanju se branio da "nikada tako nešto ne bi učinio i da nije kriv".

Kako Kurir saznaje, on je izjavio da je R. B. (85) poslednji put vidio veče prije nego što je "nađena mrtva u stanu".

"Izjavio je da nije ubio R. B. koja je živjela u stanu do njegovog i da ju je veče ranije vidio jer se redovno posjećuju. Njegova ćerka je, navodno, ujutru otišla da joj odnese doručak i zatekla je na podu. Ispričao je da mu je rekla da je "baba pala", a da je on odmah otišao u stan i da je zatekao kako leži ispod stola", otkriva izvor Kurira i dodaje da je I. K., detaljno iznoseći svoju odbranu, naveo da "nije odmah pozvao policiju jer je žurio na sastanak"!

Zločin iz koristoljublja

Kako je Kurir pisao, I. K. se sumnjiči za teško ubistvo iz koristoljublja, a optužnicu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu potvrdio je Viši sud i početak suđenja osumnjičenom zakazao za 24. oktobar. U optužnici se navodi da je I. K. prvu komšinicu, čiji je pokojni sin, inače, bio njegov kum i krstio mu djecu, ubio tako što je zadavio golim rukama.

Nismo znali da je ubijena

Komšije ubijene starice, ali i osumnjičenog za zločin, kažu da nisu znali da je I. K. osumnjičen za ubistvo bake. "Mislili smo da je preminula, nismo znali da je komšija osumnjičen za njeno ubistvo. Baka nije imala bliske rođake, zapravo je najbliža bila sa tom porodicom, čuvala im je djecu, vodila ih u vrtić dok su bili mali. Mnogo ih je voljela, bili su kao jedna porodica, naročito nakon što je nastradao njen sin koji je krstio sina i ćerku I. K.", kazao je jedan od komšija.

Samo desetak dana prije zločina, R. B. je potpisala testament kojim je dva svoja stana ostavila djeci komšije koji joj je potom, kako se sumnja, presudio."Sumnja se da je motiv zločina to što je I. K., inače diplomirani pravnik, posumnjao da bi R. B. mogla da se predomisli u vezi sa testamentom kojim je svoja dva stana ostavila njegovoj djeci. Inače, ona je imala sina jedinca, kuma I. K., ali je on premino nekoliko godina ranije i R. B. je ostala sama", objašnjava nam izvor.

Podsjetimo, 12. aprila 2023. godine starica je, u prisustvu dva svjedoka, potpisala testament kojim je dva svoja stana ostavila djeci I. K.

"Upravo je I. K. kako se sumnja, prethodno kontaktirao advokata koji je sačinio tekst testamenta. Okrivljeni je znao da se pokojna u prethodnom periodu premišljala oko ostavljanja stanova njegovoj djeci. Kako se sumnja, on je prethodno od starice zahtijevao da potpiše ugovor o poklonu kod notara, kojim bi njene nekretnine istog trenutka pripale njima, ali ona na to nije pristajala, već je potpisala testament", otkrio je izvor Kurira i dodao da je vjerovatno I. K. sumnjao da bi ona mogla da se predomisli.

Odala ga obdukcija

Kobne večeri, kako se sumnja, iskoristio je to što je imao ključ od stana pokojne R. B. Ušao je kod nje, oborio je i zadavio stežući je za vrat, a potom je, da bi prikrio tragove zločina, pomjerio njeno tijelo ispod kuhinjskog stola, a njenu glavu odnosno vrat na prečagu koja spaja nogare stola, da bi ispalo da je nastradala nesrećnim slučajem.

"Međutim, tijelo je poslato na obdukciju, na osnovu koje je komisija vještaka Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu navela da je"smrt pokojne nasilna i da je nastupila usled mehaničkog gušenja, zbog stezanja vrata šakom/šakama".

"Takođe, DNK tragovi optuženog I. K. nađeni su svuda po stolicama koje je, kako se sumnja, pomijerao da bi postavio tijelo u položaj da djeluje kao da je nesrećan slučaj, ali i na prečagi na koju je spustio vrat starice", otkrio je izvor Kurira.