Region

ZAŠTO JE UBIJEN PRVI ČOVJEK SRPSKE POLICIJE? Bio prvi na LISTI ZA ODSTREL pošto je nađeno tijelo Voja Amerikanca

Autor Gordana Bojanić Izvor Kurir Izvor Espreso

Ove godine navršava se 25 godina od kada je ubijen tadašnji vršilac dužnosti ministra srpske policije Radovan Stojičić Badža. On je upucan u noći između 9. i 10. aprila 1997. godine u restoranu „Mama mija“

Izvor: Kurir

Izvršilac zločina nije identifikovan. Po svemu sudeći, tako će i ostati. U jutarnjem programu jedne radio-stanice odmah posle vijesti o ubistvu prvog čovjeka srpske policije puštena je pjesma Boba Marlija „ Ubio sam šerifa“. Bivši načelnik Uprave kriminalističke policije MUP Srbije Dragan Ilić tada je rekao da nema dilemu o motivu likvidacije.

"Zašto je ubijen? Ta poruka je jasno poslata predsjedniku Slobodanu Miloševiću jer je Badža bio njegov vjerni saradnik. Bojim se da je jedan broj ljudi oko Miloševića u to vrijeme već počeo da mu radi o glavi, u vrijeme kada je imao i ozbiljnu opozicionu prijetnju. To je jasan odnos prema vlasti - ubije se ministar policije, pa potom ministar vojske Pavle Bulatović. I u pozadinu ubistava se gura kriminalna priča", kaže Ilić.

Badža je bio rodonačelnik „novog pravila“ da se na važna mjesta u MUP postavljaju samo oni koji imaju dobre relacije u politici ili policijskom rukovodstvu. Da li je Vojo Raičević, poznatiji kao Vojo Amerikanac, u toj Badžinoj klasifikaciji spadao u „dobre“ ili „loše“, nije poznato.

Nakon Vojove likvidacije 1996. u podzemlju se govorilo da je u to ubistvo umiješana policija. Izgleda da su sumnje prijatelja Voja Amerikanca bile dovoljne da se sastavi spisak za likvidaciju. Na tom spisku prvi je, navodno, bio Radovan Stojičić. Do takvih saznanja prije Badžinog ubistva došao je Radoslav Lukić Lule, u to vrijeme pomoćnik načelnika DB:

"Pozvao me je prijatelj i rekao: „Lule, Mane hoće da se vidi s tobom.“ Ko je Mane? Reče: „Mane Mandić, advokat.“ Kada smo se ubrzo sreli, kaže mi Mane: „Lule, znaš da je tijelo Voja Amerikanca nađeno u Dunavu, džip je zapaljen u Rušnju. Zbog toga će biti likvidiran Badža, i to za 15 dana. Ovo sam vam sada rekao i nikada više to neću ni potvrditi ni izgovoriti“, priča Lukić i dodaje:

"Međutim, kada sam sutradan otišao u službu i rekao da imam takvu informaciju, to nikoga od šefova nije zanimalo, sve u stilu: Daj bre, pusti nas tih tvojih veza sa ulice. Na tome se završilo".

Sedamnaest dana kasnije Badža je ubijen.

"Odem odmah kod Jovice Stanišića. Pita me ko je čovjek koji mi je rekao za ubistvo. Kažem: „Ma kakav čovjek, to sam ja nešto sanjao, fantazirao...“ Nisam htio da mu kažem ko je izvor",priča Lukić.

Drugi izvor takođe upućuje na ovu priču, tvrdeći da je neposredno posle ubistva Voja Amerikanca u policiju došao advokat Mandić i tražio razgovor s Miloradom Vlahovićem, tada načelnikom UKP. Mandić je optužio policiju da stoji iza ubistva Voja Amerikanca i najavio da se na tome neće završiti. Posebno interesantno jeste da informacija o ovom sastanku, kao ni informacija savjetnika načelnika DB Radoslava Lukića Luleta, nikada nisu došle do štaba MUP, koji je istraživao Badžino ubistvo.

Tagovi