Društvo

SEKULOVIĆ SUMIRAO REZULTATE MUP-a: BEZBJEDNOST GRAĐANA JE NA VISOKOM NIVOU, GODINA IZA NAS BILA JE TEŠKA

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

"Godina iza nas je bila izuzetno teška, sama činjenica da se radi o Vladi koja je proizašla iz izbornog rezultata koji je bio nosila je sa sobom rizike, nepoznanice, odgovornost, ali bez obzira na sve to naša generalna ocjena je da smo zadovoljni."

Izvor: Vlada Crne Gore

Bezbjednost građana je na visokom nivou, kazao je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović na konferenciji za medije povodom predstavljanja najznačajnijih rezultata rada u prethodnoj godini, prenosi Pobjeda.

I dalje su, kako kaže, svjesni izazova, posebno organizovanog kriminala i korupcije, ali smatra da su na dobrom putu da se suoče sa ovim izazovima.

Od 4.304 kirivičnih prijave procesuirana su 5.282 fizička i 25 pravnih lica, zbog počinjenih više od 5.000 krivičnih djela.

“Kao posljedica sukoba organizovanih kriminalnih grupa rasvijetljeno je jedno ubistvo u pokušaju, a rasvijetljeno četiri”, kazao je Sekulović.

Neselektivno su, kako je on rekao, krenuli na sve kriminalne grupe.

“Pronađeno je i oduzeto više od četiri tone opojnih droga”, naglasio je Sekulović.

Nisu zadovoljni brojem finansijskih istraga, istraga koruptivnih radnji, o duvanu, ali ističe da ih je više nego u ranijem periodu.

“Krenuli smo sa parolom “gradimo povjerenje”. Sva istraživanja pokazuju da povjerenje u crnogorsku policiju raste, da je iznad prosjeka povjerenja u regionu, da ne postoji etnički motivisana distanca prema policiji. Iza nas su ozbiljni rezultati, ponosni smo na njih, ali smo svjesni nedostataka”, poručio je Sekulović.

Državni sekretar Zoran Miljanić izjavio je da građani kažu da su sigurni i bezbjedni, da nismo svjedoci ubistava, aktiviranja eksploziva na ulicama u blizini vrtića i škola..

“Crnogorska policija je povratila povjerenje međunarodnih partnera”, naveo je, pored ostalog, Miljanić.

Ima djelova gdje, kako je kazao nisu bili na nivou u odnosu na borbu protiv kriminala, a to je borba protiv korupcije na visokom nivou.

“Ali zato je neophodno da se stvore zakonski uslovi, jer policija sama ne može da se bori protiv visoke korupcije”, naglasio je Miljanić.

Pozdravljaju formiranje Tužilačkog savjeta i buduće reforme u tužilaštvu.

Formiraće tim koji će se baviti isključivo “prljavim policajcima”

Formiraće, sistematizacijom, pri Upravi policije poseban tim koji će se baviti isključivo “prljavim policajcima”.

“Tu ćemo imati pomoć strateških partnera, a neke mjere koje će se tu sprovoditi, kao što je poligrafsko ispitivanje, uz ispitivanje imovine, nadamo se da ćemo izaći na kraj sa tom pojavom i “branom” u borbi protiv korupcije”, naveo je Miljanić i najavio i formiranje posebnog tima za borbu protiv korupcije.

Prioritet je i rješavanje slučajeva napada na novinare.

“Svi slučajevi iz prethodne godine su riješeni, napadači su u zatvoru. Rasvijetljeno je ko je napadač na novinarku Oliveru Lakić, u tom slučaju ima još da se radi, ali je bolje u odnosu na rezultate iz prethodnog perioda. Radićemo i na slučaju Duška Jovanovića i saznati ko su bili ti koji su opstruirali da de dođe do rezultata”, zaključio je Miljanić.

Savjetnica ministra Majda Adžović precizirala je da je Unutrašnja kontrola radila na 89 slučajeva u prethodnoj godini. U 18 slučajeva je utvrđeno postojanje propusta u radu.

“Ti slučajevi odnosili su se na primanje mita, zlouptreba služebnog položaja, krijumčarenje ljudi, zlostavljanje”, navela je Adžović.

Etički odbor je, prema njenim riječima, formirao 29 predmeta protiv 34 policijska službenika.

“U odnosu na 14 policajaca utvrđeno je da je prekršen kodeks”, saopštila je Adžović.

Disciplinska komisija je, naglašava, formirala sedam predmeta.

“Pod suspenzijom je 18 policijskih službenika”, rekla je Adžović.

Protiv pet službenika MUP-a podnijete su krivične prijave, od čega je protiv jednog pokrenut disciplinski postupak i udaljen je sa rada, zaključuje Pobjeda.