Crna hronika

ODLOŽENO SUĐENJE ZA UBISTVO VUJOVIĆA! Branilac zahtijevao izuzeće tužiteljke

Izvor Vijesti

Dodao je da uvijek kada čita spise predmeta, ne može a da ne stekne utisak da u njemu postoji obilje dokaza koji su nastali nezakonito.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Advokat Damir Lekić, danas je u Višem sudu u Podgorici, zatražio izuzeće državne tužiteljke Ane Radović, zbog čega je za 16. septembar odloženo suđenje okrivljenima Draženu P. Vojvodiću i Novici G. Đikanoviću, optuženi za svirepo ubistvo Vidaka Vujovića.

"U ovom predmetu, obrađivač i postupajući tužilac je Radmila Gačević koja je već duže vremena na bolovanju, koja je svojim postupanjem svima stavila do znanja da želi da postupa na nezakonit način. U spisima predmeta postoje dokazi koji nisu pravno valjani. Radi se o dokazima koji su nastali, između ostalog prilikom vršenja pretresa, koji nije sproveden u skladu sa zakonom. Svi ti dokazi su kamen temeljac optužbe I prethodna državna tužiteljka koja je sada na bolovanju, želi da ih koristi kao dokaz, iako nisu prikupljeni u skladu sa zakonom", kazao je advokat Lekić.

Dodao je da uvijek kada čita spise predmeta, ne može a da ne stekne utisak da u njemu postoji obilje dokaza koji su nastali nezakonito, pišu Vijesti.

Smatra da tužiteljka želi da istraje na ovim predloženim dokazima, koji, kako smatra advokat Lekić, su nezakoniti.

Kazao je da je očekivao od nove državne tužiteljke, da nakon što se upozna sa sadržinom spisa predmeta, da će da odustane od dokaza koji nisu pribavljeni u skladu sa zakonom, pišu Viijesti.

"Radi se o pretresu koje su sproveli policajci, a to nisu smjeli da budu, jer se nalaze pod optužbom za teška krivična djela. Uprava policije ne bi smjela da pribjegava zapošljavanju bilo kojih policajaca, već samo onih bez mrlje, a ne ta tako složene i ozbiljne predmete, sprovode policajci koji su pod optužbom. Državna tužiteljka, čije je postupanje pasivno, daje legimitet optužnici, a pogotovo dokazima koji se nalaze u spsima predmeta, a koji su pravno nevaljani, te ne reaguje. Stavljam zahtjev za njeno izuzeće i predložio sam sudu da spise predmeta dostavi rukovodiocu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, kako bi donio odluku da li je moj zahtjev osnovan", kazao je advokat Damir Lekić.

Optužnicom je predstavljeno da su okrivljeni 31.03. 2023. godine, u mjestu Šteke, u Podgorici, na podmukao i svirep način, ubili Vujović Vidaka, na način što su po prethodnom dogovoru, namamili oštećenog, u nenaseljeni dio naselja Šteke, na nepristupačno mjesto. Tako što je okrivljeni Vojvodić Dražen, koristeći njihovo poznanstvo od ranije, vozilom marke VW Golf V, istog dovezao na lice mjesta, i kada je oštećeni izašao iz vozila, u pravcu istog, ispalio najmanje četiri projektila iz pištolja marke "CZ M57", od kojih su ga pogodila četiri projektila. I to tako što je između ispaljenih četiri projektila, oštećeni Vujović Vidak bio živ i okrivljenom govorio "nemoj", za koje vrijeme je trpio tešku patnju i teški bol, što okrivljeni Vojvodić nije učinio, već je nastavio da ispaljuje projektile u oštećenog. Za to vrijeme je okrivljeni Đikanović Novica bio na licu mjesta i sve posmatrao, nakon čega je okrivljeni Vojvodić ispalio projektil koji je oštećenom nanio smrtonosne povrede usljed kojih je kod istog nastupila smrt. Nakon toga je zajedno sa okrivljenim Đikanovićem, polio benzinom i zapalio beživotno tijelo oštećenog Vujović Vidaka, da bi potom zajedno napustili lice mjesta. Dana 12.04. 2023.godine, okrivljeni Đikanović Novica, u svojoj porodičnoj kući, u mjestu Farmaci, u Podgorici, bez odobrenja nadležnog organa držao sedam komada pištoljske municije. Okrivljeni Vojvodić je učinio krivično djelo teško ubistvo iz člana 144 stav 1 tačka I u vezi člana 23 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, a okrivljeni Đikanović krivično djelo teško ubistvo iz člana 144 stav 1 tačka 1 u vezi člana 23 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.