Crna hronika

OPET VIJEĆAJU OSTAJE LI MEDENICA U PRITVORU

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Rješenje na koje se odbrana Miloša Medenice žalila, sutkinja Rabrenović donijela je 19. jula i to nakon što joj je Apelacioni sud ukinuo prethodnu odluku i predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Izvor: screenshot

Apelacioni sud odlučiće da li je opravdano rješenje sutkinje Nade Rabrenović kojim je odbila da uz jemstvo od 1,45 miliona eura Miloša Medenicu pusti da se sa slobode brani optužbi da je stvorio kriminalnu organizaciju koja je švercovala cigarete i uticala na sudsku vlast, pišu Vijesti.

O tome će odlučivati jer im je dostavljena žalba odbrane sina nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, koji nijesu saglasni da Miloš Medenica i dalje treba da bude u pritvoru.

Iz Apelacionog suda, na čijem čelu je sutkinja Mirjana Popović, “Vijestima” su odgovorili da im je žalba dostavljena i da će odluku donijeti u zakonskom roku.

“Obavještavamo Vas da je predmet na koji se odnosi Vaše pitanje dostavljen Apelacionom sudu Crne Gore radi odlučivanja. Odluka će biti donijeta u zakonskom roku, a prilikom odlučivanja ovaj sud će brižljivo i savjesno cijeniti sve činjenice i dokaze koji su od značaja za donošenje zakonite odluke”, piše u odgovoru koji potpisuje portparolka Apelacionog suda, sutkinja Danijela Vukčević.

“Vijesti” su taj sud, između ostaloga, pitale da li će prilikom odlučivanja o žalbi uzeti u obzir da je suđenje kriminalnoj grupi Miloša Medenice 19 puta odgođeno, ali i da je taj optuženi bio u bjekstvu prije lišenja slobode.

Rješenje na koje se odbrana Miloša Medenice žalila, sutkinja Rabrenović donijela je 19. jula i to nakon što joj je Apelacioni sud ukinuo prethodnu odluku i predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv Miloša i njegove majke Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i “Kopad Company” iz Nikšića...

Terete ih za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja, prenose Vijesti.

Medenica je uhapšen 25. maja 2022. godine, na podgoričkom aerodromu, nakon što je u Crnu Goru ušao iz Srbije.

Krajem jula lisice na ruke stavljene su jednom od navodnih članova njegove ekipe, Podgoričaninu Nikoli Raičeviću, koji je duže od dvije godine bio u bjekstvu. Raičević nije na optužnici kojom su obuhvaćeni Miloš i Vesna Medenica, njen nekadašnji tjelohranitelj Lalović i ostali.

Na narednom ročišto biće poznato da li će Specijalno državno tužilaštvo tražiti da se postupak spoji u odnosu na njega.

Inače, suđenje Medenicima do sada je 19 puta odgođeno.