Crna hronika

ODLOŽENO ROČIŠTE ZA KONTROLU OPTUŽNICE U VEZI SA MEDENICOM

Autor Mia Radulović Izvor Vijesti

Ročište za kontrolu optužnice protiv grupe koju je, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), formirao Miloš Medenica odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici, prenose Vijesti.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ročištu je prisustvovala i nekadašnja predsjednica Vrhovnog suda i majka Miloša Medenice, Vesna Medenica koja je puštena da se brani sa slobode.

Novo ročište je zakazano za 25. novembar, prenose Vijesti.

Vesna Medenica je u obraćanju Višem sudu rekla da je uvijek bila u prvim borbenim redovima i da joj u dosadašnjem postupku nije omogućeno da iznese odbranu.

U vezi razloga za ukidanje pritvora rekla je da ne postoji bojazan da će pobjeći.

"Koja bi to crnogorska majka pobjegla i ostavila sina jedinca u pritvoru i ostavila njegovu djecu. Koja bi to crnogorska majka pobjegla i ostavila kćerku udovicu i unučad", rekla je Medenica.

Vijeće Višeg suda je u petak odbilo predlog SDT-a da se, nakon podizanja optužnice, produži pritvor okrivljenoj Vesni Medenici i ukinulo joj pritvor, a u obrazloženju rješenja napisali su da "ne postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva okrivljene".

SDT se žalilo na takvo pravno tumačenje, navodeći da postoji velika i realna opasnost da će Vesna Medenica pokušati da pobjegne, pišu Vijesti.

Ta žalba juče nije bila dostavljena Apelacionom sudu, a rok u kom treba da odluče o njoj ističe danas.

Nekadašnja prva žena crnogorskog pravosuđa uhapšena je 17. aprila oko 22.20 časova na podgoričkom aerodromu, dok je pokušavala da se ukrca na let za Beograd.

Medenica je, nakon što su se ljekari saglasili, iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) gdje je bila na liječenju, prebačena u Istražni zatvor 27. aprila gdje se nalazila do ukidanja pritvora, kako pišu Vijesti.

SDT je podiglo optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i „Kopad Company“ DOO Nikšić za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.