U ovome je velika PREDNOST vježbanja napolju

Autor:

Vježbanje je dobro kako god i gde god, ali je trening napolju ipak najbolji.

U ovome je velika PREDNOST vježbanja napolju Foto: Guliver/Getty Images/MadamLead

Vježbanje napolju snižava stres više nego vježbanje u teretani, pokazala je nova studija.

Vožnja bicikla ili trčanje napolju, u prirodi, imaju najveći uticaj na mentalno zdravlje.  

Psiholozi vjeruju da je vežbanje napolju tako opuštajuće zbog umirujućeg djelovanja prirode.

Ovo istraživanje samo je još jedan u nizu dokaza da boravak u prirodi, među zelenilom, dobro deluje na raspoloženje i mentalno zdravlje.

Za potrebe studije je 140 učesnika pre i nakon vježbanja popunjavalo upitnike o svom raspoloženju, nivou stresa i osjećaju anksioznosti. Volonteri su morali redovno da vežbaju, unutra (aerobik, aerobik u vodi, košarka, plivanje, odbojka) ili napolju (trčanje, fudbal, planinarenje).

Fudbaj je igran na terenu oivičenom zgradama s jedne strane, dok su sa druge strane šuma i rijeka, a trčanje i vožnja bicikla su bili u prirodi, gdje nema gotovo nikakvog urbanog okruženja.

Ukupno gledajući, bilo koji trening je poboljšao raspoloženje, snizio stres i anksioznost, što je još jedan dokaz da vježbanje dobro djeluje i na mentalno stanje.

Ali, utvrđeno je i da vježbanje u prirodi ima još bolji efekat jer više umiruje vježbače i više snižava stres.

Od treninga koji su rađeni u zatvorenom prostoru, najbolji efekat na raspoloženje i stres je imalo plivanje, koje ih je snizilo za 11 odsto (u odnosu na 13 odsto koliko vežbanje napolju snižava stres).

Aerobne vježbe u zatvoreno snizile su stres za sedam odsto, dok je vožnja bicikla u prirodi snizila stres za čak 18 odsto!

Ipak, ispostavilo se da trčanje u prirodi ima ubedljivo najbolji efekat – poboljšalo je raspoloženja za 27 odsto, snizilo stres za 14 odsto i anksioznost za 16 odsto.

"Ovo nedvosmisleno pokazuje da vježbanje napolju, u prirodi, a posebno trčanje u prirodi, ima jači pozitivan efekat na raspoloženje i sniženje stresa, nego vježbanje u zatvorenom", saopštili su naučnici.

Evo kako vas vežbanje čini srećnijim (VIDEO)

Želite da trenirate napolju? Evo koje vežbe da radite!

Sve vijesti