BMW sledi Mercedesa: Kupe-sedani ulaze u modu

Autor:

BMW-a serije 2 Gran Kupe stiže 24. jula.

0
A- A A+
bmw serija 2 gran coupe Foto: promo/BMW AG

Čini se da BMW prati Mercedes. Ne bismo upotrebili izraz "kaska", ali...

Prvi modeli BMW-ove serije 2 su bili prilično iznenađenje kupcima ovog brenda kada su se pojavili pre pet godina.

Kompaktni kupe ih i nije toliko iznenadio, koliko Aktiv i Gran Tureri, BMW-ovo viđenje, tada i dalje popularnog, MPV segmenta. Mercedes je tu bio prisutan sa B klasom, koja je, inače, ove godine doživela treću i, ubedljivo, najbolju generaciju do sada.

U međuvremenu SUV i krosoveri "pojeli" MPV modele, pa je BMW odlučio da, za razliku od rivala, odustane od njihovog daljeg razvoja.

Ali to ne znači i kraj za seriju 2, jer uskoro stiže i Gran Kupe, odnosno produžena verzija postojećeg kupea. Ili – odgovor na Mercedes CLA.

Pogledajte neverovatni Gran Kupe serije 8

Ovde možete videti i fotografije novog modela, doduše kamufliranog. Uslikan je najjači model M235i xDrive, čiji je prednji prilično sličan hečbeku M135i sa veliki otvorima za vazduh i veliki plavim M kočionim čeljustima.

Na vratima prototipa se nalazi veb-adresa novog modela, na kojoj se osim jednog detalja, levog zadnjeg svetla, nalazi još samo informacija da će ovo biti "kuća" BMW-a serije 2 Gran Kupe od 24. jula.

Što se motorizacije tiče, ova "dvojka" će biti opremljena dvolitarskim četvorocilindrašem sa 306 konjskih snaga i 450 Nm obrtnog momenta. Pretpostavlja se da će do "stotke" stizati za manje od pet sekundi, a maksimalna brzina će mu biti ograničena na 250 km/h.

Iako nije klasičan sedan, jasno je da BMW sve više želi da se predstavi kao proizvođač "praktičnih" sportskih kupea, koji mogu poslužiti i porodicama.


Tagovi:
Sve vijesti