Podgirnuta optužnica zbog šverca 18 tona kokaina

Autor:

Protiv najmanje šest članova posade broda “MSC Gajane“ na kojem je pronađeno 18 tona kokaina podignuta je optužnica a istraga je i dalje u toku.

Podgirnuta optužnica zbog šverca 18 tona kokaina Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Specijalizovani sajt Maritim egzekjutiv objavio je sredinom juna da su među šest uhapšenih drugi oficir I. Đ. Iz Crne Gore koji se već izjasnio krivim, kao i mornari iz Kotora B. M., A. K. I N.I., prenosi Pobjeda.

Prije dolaska u Filadelfiju, brod “MSC Gajane“ od 100.000 bruto registarskih tona svraćao je u luke na Bahamima, u Panami, Kolumbiji i Peruu.

Prema dokumentima uz optužnicu, članovi posade “Gajanea“ utovarili su drogu na brod tokom mnogobrojnih sastanaka sa posadama malih čamaca na moru, a zatim su je sakrili u kontejnere s teretom. 

 Lokalni mediji izvijestili su da je kokain bio namijenjen isporuci u Holandiji i Francuskoj, a ne za američko tržište, prenio je Maritim egzekjutiv, prenosi Pobjeda.

Podgorički dnevnik podsjeća da je I.Đ. priznao da ga je kapetan broda angažovao da za 50.000 dolara pomogne u utovaru droge.

Kapetan D. R. je takođe iz Crne Gore a pored njega saslušavani su i Kotorani M. P., S. V., P.V. te Nikšićanin V. M.

I.Đ. je u istrazi ispričao da je sa još četiri osobe sa sedam ili osam manjih brodova vukao mreže u kojima su se nalazile kese sa drogom na palubu teretnjaka “MSC Gajan“.

Prema njegovom iskazu dva ili tri člana brodske posade skladištili su kokain potom u kontejnere koji su se nalazili na brodu.

Čitav proces je, kako se navodi u sudskim spisima, trajao 30 do 40 minuta.

Sve vijesti