ŠVERC 16 TONA KOKAINA: "Pala" još trojica Kotorana

Autor:

Još trojica državljana Crne Gore uhapšena su zbog sumnje da su učestvovali u pokušaju šverca više od 16 tona kokaina, koji je zaplijenjen na teretnom brodu u Filadelfiji, piše Dan.

ŠVERC 16 TONA KOKAINA: "Pala" još trojica Kotorana Foto: Tanjug/NZ Herald via AP ilustracija

Prema pisanju američkih agencija, uhapšeni su pomorci iz Kotora Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39). Imena uhapšenih objavio je portal "Inquire“ pozivajući se na sagovornike iz istrage i navode da tužilac to nije želio da komentariše, navodi Dan.

Sva trojica bili su članovi posade broda MSC Gajan, u vlasništvu jedne švajcarske kompanije, na kojem su pronađene desetine pakovanja kokaina. Osim njih, prekjuče je uhapšen i njihov kolega Lauli Pulu.

Balkanac uhapšen u megazaplijeni droge u Americi!

Kako su saopštili američki mediji, nije otkriveno koja je bila uloga četvorice novoosumnjičenih u ovom pokušaju šverca rekordne količine droge u Sjedinjenim Američkim Državama.

Istaknuto je da su nova hapšenja uslijedila nakon saslušanja dvojice članova posade koji su uhapšeni odmah nakon zaplijene narkotika. Tada su lisice na ruke stavljene državljaninu Crne Gore Ivanu Đuraševiću (29) i njegovom kolegi Fonofaveu Tijasage.

Njih dvojica su priznali da su učestvovali u pretovaranju kokaina sa 14 čamaca na teretni brod. Đurašević je za ovaj posao trebalo da dobije 50.000 dolara u kriptovalutama. On je priznao da je, dok su plovili, njihovom brodu prišlo 14 čamaca sa kojih su prebacili kokain na brod.

Đurašević je brodskom dizalicom napunio kontejnere drogom, nakon čega ju je sakrio. Pomogao mu je Tijasaga, koji je priznao da mu je za to obećana takođe velika novčana naknada. Osim toga, kazao je i da su šverc organizovali Đurašević i još trojica članova posade.

Vrijednost oduzete droge procijenjena je na više od milijardu eura. U istragu su uključeni i agenti DEA. Jedan od zvaničnika te agencije je saopštio da je brod krenuo iz Čilea u Evropu.

U ponedjeljak su nadležni dobili informaciju da se na brodu nalazi droga, nakon čega je u luci u Filadelfiji izvršena kontrola. Kokain je otkriven u osam kontejnera koji su bili na teretnom brodu.

Ovo je jedna od najvećih zaplena droge u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Ova količina kokaina mogla bi da ubije milione ljudi saopštio je američki tužilac Vilijam Meksvajn.

Sve vijesti