Nikad vam ne kaže "izvini"?

Autor:

Svako od nas pravi greške i ponekad kaže ili uradi nešto čime povrijedi partnera. Nije kraj svijeta, ali treba znati prihvatiti odgovornost i izviniti se. A šta ako vaš partner to nikada ne radi?

Nikad vam ne kaže "izvini"? Foto: Guliver/Getty Images/nd3000

Uradio/la je nešto što vas je povrijedilo, pa sad čekate izvinjenje, kako biste se pomirili i nastavili dalje. Ali, istraživanja pokazuju da je muškarcima (i nekim ženama, naravno) često teško da kažu "izvini".

Možda se to nekome na prvi pogled čini nevažnim, ali izvinjenje pomaže da prihvatimo svoja osjećanja, da "zaliječimo" rane, oprostimo i nastavimo dalje. Zašto je onda nekim ljudima tako teško da izgovore tu riječ?

Ne smatra da vam duguje izvinjenje

Nekoliko studija sprovedenih na Univerzitetu u Ontariju pokazale su da muškarci nerijetko imaju problem sa tim da kažu "izvini", ne zato što to ne žele, već imaju drugačiji stav o tome kada se treba izviniti.

Drugim riječima, njihova definicija "lošeg" ili "uvrijedljivog" ponašanja se vrlo vjerovatno razlikuje od vaše.

Ne shvata izvinjenje isto kao vi

Ne treba generalizovati stvari, ali recimo da češće žene imaju tendenciju da se izvinjavaju zbog ranih sitnica. Stručnjaci objašnjavaju da žene to doživljavaju kao način koji ima pomaže da izraze saosjećanje prema drugima i održavaju zdrav odnos sa ljudima. Sa druge strane, muškarci misle da je glupo izvinjavati se za svaku sitnicu i tako vi ostanete bez izvinjenja, iako mislite da ga zaslužujete.

Misli da zbog izvinjavanja djeluje slabo

Posrednik za razvode dr Sem Margulis vjeruje da je razlog za to što neki muškarci ne žele da se izvine to je za njih to jednostavno izlazak iz zone komfora.

"Muškarci nekad vide izvinjenja kao poniženje ili znak slabosti. Za mnoge od njih priznanje da su u nečemu pogriješili znači da će pasti u očima osobe kojoj treba da upute izvinjenje", kaže dr Margulis.

On ističe da je to posebno upečatljivo u odnosu sa ženom koju vole jer žele ih partnerke doživljavaju kao jake muškarce, heroje. I nema veze to što vama izvinjenje šalje potpuno drugu poruku – da je jak, da umije da preuzme odgovornost za svoje postupke i da ste mu vi bitniji od ponosa, njemu ima sasvim drugo značenje.

Ima emocionalni prtljag

Dr Harijer Lerner kaže da muškarci često imaju problem sa izvinjavanjem zbog toga što su tokom djetinjstva terani da "budu muško" i da se često izvinjavaju braći/sestrama za razne sitnice, pa je rješenje sada u tome da se kao odrasli ne izvinjavaju.

Ili, možda je moguće da je vaš partner imao loše iskustvo sa izvinjavanjem u prethodnih vezama, pa je to dovelo do još veće svađe, umjesto do prihvatanja izvinjenja.

Vjeruje da djela govore više od reči

Kupuje vam cvijeće, pere sudove ili vam šalje lijepe poruke, dajući vam do znanja da misli na vas. Sve to su znaci "tihog" izvinjenja – pokušava da se iskupi za nešto što je uradio, ali ima problem sa tim da to izrazi verbalno.

Ukoliko ste u vezi sa partnerom koji vam se nikada ne izvinjava, vjerovatno je najbolje da porazgovarate o svakoj situaciji za koju mislite da treba da vam se izvini. Jer, sjetite se, on možda nije ni shvatio da vas je nečim povrijedio, ne smatra da određena situacija "zahtijeva" izvinjenje ili smatra da će zbog toga djelovati kao slabić. U svakom slučaju, riješite to razgovorom, oboma će vam biti mnogo lakše.

Sve vijesti