PRVI RED: Marić o "Državnom službeniku" i "Žmurkama"

Autor:

U novoj epizodi našeg filmskog podkasta, Zoran i Đorđe ugostili su glumca Milana Marića sa kojim su pričali o aktuelnom serijskom sadržaju u kojem se on pojavljuje.

PRVI RED: Marić o "Državnom službeniku" i "Žmurkama" Foto: MONDO

U osmoj epizodi podkasta "Prvi red" razgovaramo sa sve popularnijim glumcem Milanom Marićem o njegovim ulogama u nedavno zavšenoj seriji "Žmurke" i finalu serije "Državni službenik".

A, pre nego razgovora sa gostom, po dobro ustaljenom običaju, možete da pogledate/poslušate Zoranov i Đorđev kritički osvrt na trenutni bioskopski repertoar i filmove u ponudi, ove nedelje to su: "Brajtbern", "Pirane" i "Pepe, jedan uzvišen život". Uz to, tu je i osvrt na najsvežije Netflixove senzacije – filmove "Kraj sveta" i "Zemlja vina".

Izvor: MONDO

Bioskopski repertoar (kritike filmova):

"Brajtbern" – Dete sa natprirodnim moćima dospeva na Zemlju, ali se ispostavlja da je njegova prava priroda zlokobna. U produkciji Džemsa Gana i režiji Dejvida Jorevskog, snimljen je ovaj horor film u kome glavnu ulogu tumači Elizabet Benks. Da li će ovaj superherojski horor pokrenuti novi podžanr filmova i da li ponuđeni spoj "drži vodu"? Saznajte u "Prvom redu".

"Pirane" – Sveži italijanski film "Pirane" snimljen je prema romanu Roberta Savijana ("Gomora") i nagrađen "Srebrnim medvedom" za scenario na 69. filmskom festivalu u Berlinu.Radnja filma u režiji Klaudija Đovanezija dešava se Napulju 2018. godine. Šestorica petnaestogodišnjih mladića želi da se obogati i sebi obezbedi lagodan život. Oni počinju da se bore se prevlast u jednom napuljskom kvartu, što neće proći bez posledica.

 "Pepe, jedan uzvišen život" – U bioskopima je i novi film Emira Kustruice, dokumentarno ostvarenje o poslednjem predsedniku Urugvaja, Hozeu Pepeu Muhiki.Muhika govori Kusturici o svom iskustvu koje je imao kao politički zatvorenik, tokom perioda državnog terorizma širom Latinske Amerike.Fokusirajući se više na budućnost nego na prošlost, Kusturica beleži život etičke posvećenosti sa jednostavnošću i velikom lepotom, pokazujući da, čak i u ovom svetu, još uvek ima mesto za utopije.

Najave filmova koji u srpske bioskope ulaze 30 maja 2019. godine: "Godzila 2: Kralj čudovišta" Majkla Doertija, "Granica" Alija Abasije i "Rocketman" Dekstera Flečera.

Izveštaj sa bioskopskih blagajni u Srbiji i Sjedinjenim Američkim Džavama:  U američkim bioskopima i dalje dominiraju: "Džon Vik 3: Parabelum", "Osvetnici: Kraj igre", "Prevaranti" i "Pokemon detektiv Pikaču", isto kao i u srpskim. U svetske bioskope stižu filmovi "Aladin" Gaja Ričija, "Brajtbern" Dejvida Jorevskog i "Booksmart" Olivije Vajld.

Gost nedelje: Milan Marić – Mladi srpski glumac Milan Marić je početkom 2018. skrenuo pažnju javnosti na sebe naslovnom ulogom u biografskom filmu o pesniku Sergeju Dovlatovu, rusko-poljsko-srpskoj koprodukciji premijerno prikazanom u Berlinu. Marić je nakon toga proglašen za evropsku zvezdu u usponu. Nakon "Dovlatova", Marić ide iz projekta u projekat. Nedavno smo ga gledali kao komunistu Srda u šestodelnoj mini-seriji "Žmurke", dok u aktuelnom "Državnom službeniku", seriji čiji su kreatori Gaga Antonijević i Dimitrije Vojnov, tumači lik Lazara Stanojevića, na sve spremnog operativca Državne bezbedbosti. Pored toga, Marić je debitovao kao reditelj – na Martovskom festivalu je prikazano kratkometražno ostvarenje "Ponuda i potražnja" koje je Marić napisao, producirao i režirao.

Strimovanje: "Rim of the World" i "Wine Country" – Pričamo o dva nova Netfliksova filma: "Kraju sveta" (MekDžijeva naučno-fantastična avantura za čitavu porodicu) i "Zemlji vina" (komedija o ženama u petoj decenji u režiji komičarke Ejmi Poler).

Vesti: IFC uskoro pokreće svoju VOD platformu. // Florijan Zeler režira filmsku verziju svog pozorišnog komada "Otac", glume Olivija Kolman i Entoni Hopkins. // Franka Potente se okreće režiji filmom "Dom", u kome će glumit Keti Bejts. // Priprema se rimejk filma "Za dželata nema milosti" ("Witchfinder General"), Džon Hilkat režira. // Mel Gibson želi da u rimejku "Divlje horde" glume Majkl Fasbender, Džejmi Foks i Piter Dinklidž. // Verneru Hercogu nagrada Evrposke filmske akademije za životno delo. // U Kanu održana premijera Tarantinovog "Bilo jednom u Holivudu". // Sara Konor se vratila – tizer za film "Terminator: Mračna sudbina".

Sve vijesti