Kada je vrijeme za "volim te"

Autor:

Razmišljate da li bi trebalo da kažete novom partneru da ga volite? Hoće li se uplašiti ako to kažete prerano, treba li da ćutite još malo? Evo pomoći.

Kada je vrijeme za "volim te" Foto: Guliver/Getty images plus/iStock/kieferpix

Ne treba da kažete "volim te" ako to stvarno ne mislite, ali šta ako ste tek na početku veze i već volite partnera? Treba li odmah to da kažete? Evo šta kažu stručnjaci, kada je vrijeme za te dvije, jako važne riječi.

Razmislite da sačekate oko tri mjeseca

Naravno, svaka veza je različita. Ako zaista verujete da volite svog partnera posle 15 dana veze i mislite da će vam "srce iskočiti" ako mu to ne kažete, onda svakako treba to da uradite.

Ali, u najvećem broju slučajeva, nije loše malo sačekati, čak i ako mislite da volite partnera.

"Razlog za to je što je potrebno malo vremena da se ljubav razvije, najmanje tri mjeseca", tvrdi terapeut dr Rebeka Montgomeri. A ako vam se i prije toga čini da volite partnera, vjerovatno je riječ o zaljubljenosti, idealizaciji, "hemiji" među vama...

"Koliko dobro poznajete partnera, onako da ga zaista poznajete? Možete da se zaljubite u nekoga kada je sve super i kada vam je zabavno, ali šta kada naiđu stresni periodi ili kada ste duže vremena u nečijem društvu, putujete zajedno, kada je jedno od vas bolesno, ranjivo, nije u svom najbolje izdanju?", pita ona.

Budite sigurni da više ne razmišljate kao "ja", nego kao "mi"

Recimo da veza traje već neko vrijeme i da ste već prošli kroz neke ne baš sjajne trenutke. "Kada počnete da prilagođavate svoj svet drugoj osobi, kada vam je prijatno da spustite gard i podelite svoje najdublje strahove, potrebe i želje, onda je to vjerovatno ljubav", kaže naučnica koja istražuje veze Marisa Koen, autorka knjige From First Kiss to Forever.

"Kada stalno mislite o drugoj osobi, kada je cijenite zbog svih njenih vrlina i mana, onda je to ljubav".

Čekajte dok vas ne bude strah da li će uzvratiti

"Nakritičniji aspekt odluke kada da partneru kažete 'volim te' je čekanje dok vam ne postane prijatno da to kažete bez obzira na ishod", kaže Montgomerijeva. "Želite da se osjećate dobro dijeleći sa partnerom kako se osjećate, čak i ako partner nije spreman da vam istog trenutka uzvrati 'volim i ja tebe'".

Terapeutkinja naglašava da ne treba da paničite ako partner odmah ne uzvrati istim riječima.

"Štaviše, dobro je da mu stavite do znanja da ne mora odmah to da vam kaže. Nerealno je očekivati da dvoje različitih ljudi imaju iste emocije u istom trenutku".

U vezi ćete u različitim trenucima biti spremni za vaš prvi poljubac, seksualni odnos, početak zajedničkog života... "Stvar je u tome da uspijete da upravljate tim prirodnim razlikama u tajmingu", kaže terapeutkinja.

Takođe, definicija ljubavi će se možda menjati s vremena na vreme u vezi.

"Period zanesenosti, kada ste potpuno preokupirani partnerom, vidite svijet kroz ružičaste naočare, potencijalno ignorišete sve 'crvene lampice' u vezi, može da traje do dvije godine. To ne znači da toliko treba da čekate prije nego što kažete 'volim te', već da i te dve reči mogu da imaju različito značenje i da će se njihovo značenje vremenom mijenjati", dodaje ona.

U svakom slučaju, ako odlučite da kažete partneru da ga volite, a on vam ne uzvrati, ne brinite. Mnogo je važnije da se trudi oko vas i veze, a te "magične" reči će već doći, samo budite strpljivi.

Tagovi:
Sve vijesti