Ove navike su uzrok problema sa varenjem

Autor:

Ako povremeno imate probleme sa varenjem, moguće je da su ove navike uzrok tome.

Ove navike su uzrok problema sa varenjem Foto: Guliver/Getty Images/Maksym Azovtsev

Neke naizgled obične i bezopasne navike mogu da budu uzrok povremenih problema sa varenjem – ako ih i vi imate, obratite pažnju.

Jedete dosta sirove hrane

"Sirova hrana, hrana bogata vlaknima i proteinima više opterećuje sistem organa za varenje, jer organi moraju više da rade da bi je svarili", kaže dijetetičarka i nutricionistkinja Hana Magi. "Iako je ova hrana vrlo hranljiva i smatra se zdravom, ako je jedete u većim količinama, može da napravi probleme sa varenjem".

Magijeva savjetuje da pokušate da održite neki balans i savjetuje da ponekad kuvate povrće, umjesto da ga jedete svježe.

Često pijete lijekove protiv bolova

Svakako mogu da pomognu kod, recimo, glavobolje, ali ako često pijete lijekove protiv bolova, mogu da oštete unutrašnji zid crijeva, objašnjava stručnjak za zdravlje Keli Pejdž.

Sledeći put kada pomislite da popijete lijek protiv bolova, Pejdžova savjetuje da prvo razmislite u uzrocima bola, poput stresa ili manjka sna. Dakle, pokušajte da se riješite uzroka problema, umjesto da stalno pijete lijekove.

Žvaćete žvaku

Dr Lili Berman Lopez kaže žvakanje žvakaćih guma nije baš sjajno za stomak.

"Zamjene za šećere koji se nalaze u žvakama mogu da imaju nuspojave poput nadutosti, gasova, grčeva i dijareje. Takođe, spriječavaju razvoj dobrih bakterija u stomaku", objašnjava ona.

Pored toga, žvakanje priprema tijelo za varenje hrane. "Oslobađaju se enzimi za varenje i kiseline u stomaku se pripremaju za obrok koji zapravo ne stiže u stomak, zbog čega žvakanje žvake kod mnogih izaziva gorušicu".

Ne pijete dovoljno vode

Možda vam se ne čini kao da je velika stvar to što, recimo, dan-dva pijete manje vode, ali hidracija je ključna za dobro varenje, podsjeća dr Lisa Ričards.

"Unošenje dovoljno tečnosti pomaže crijevima i organima za varenje da normalno funkcionišu. Potrebna im je voda da bi se 'višak hrane' kretao kroz crijeva".

Dakle, obratite pažnju na to koliko vode unosite!

Unosite previše probiotika

Ponekad i previše dobrih stvari može da stvori problem, kaže dr Erika Armstrong. I da, to se odnosi i na probiotike.

"Dok su probiotici odlični za neke ljude, posebno nakon ispijanja antibiotika, uzimanje i konzumiranje hrane koja sadrži probiotike može da dovede do prevelikog broja bakterija u crijevima", upozorava dr Armstrong. "To može da dovede do nadutosti i osjećaja nelagode posle jela, ali i zapaljenja u crijevima".

Takođe, kod nekih ljudi koji imaju mnogo bakterija u stomaku, kombuha, recimo, može da pogorša problem, iako je inače zdrava. Zbog toga savjetuje da prije nego što uzmete bilo kakve suplemente, o tome porazgovarate sa ljekarom.

Nemate dobar raspored spavanja

Dobar san je važan za sve, a utvrđen raspored, tj. lijeganje u krevet i ustajanje u približno isto vrijeme svakog dana, ima uticaj i na varenje.

"Utvrđen raspored spavanja i buđenja utiče na balans bakterija u crijevima", kaže dr Armstrong, zato je najbolje da se dobro odmorite.

Ukoliko imate problema sa varenjem, obratite pažnju na svoje navike jer možda baš one mogu tome da budu uzrok.

Sve vijesti