Porodice kavačana tužile policiju

Autor:

Članovi porodica nekoliko pripadnika kavačkog klana tužili su Upravu policije PJ Kotor zbog oduzetih stvari prilikom pretresa njihovih stanova 12. septembra 2016. godine, a koje im nijesu vraćene, piše Pobjeda.

1
A- A A+
Kotor Foto: MONDO/Mladen Stojović Kotor

  Parnične postupke za povraćaj oduzetih stvari u Osnovnom sudu u Kotoru pokrenuli su Tamara Zvicer, supruga Radoja Zvicera, potom Ruža Kašćelan, majka Slobodana Kašćelana, zatim Neđeljka Božović, supruga Igora Božovića i Dolores Stupar, supruga Vojina Stupara i kćerka Igora Božovića.

U tužbi u koju je Pobjeda imala uvid, Zvicer traži povraćaj tehničkih uređaja za koje, kako se navodi u tužbi, nije pokrenut krivični postupak, niti je podnijeta krivična prijava državnom tužiocu.

Zvicer je navela da je riječ o tehničkim uređajima na kojima se nalaze snimci i porodične fotografije, koje imaju posebnu sentimentalnu vrijednost za nju, te da je stoga prinuđena da ustane s tužbom za povraćaj tih uređaja.

Ona potražuje mini web kameru sa memorijskom karticom, laptop, tri digitalna fotoaparata marke Sony i Casio, šest mobilnih telefona marke Motorola, Samsung, Iphone i Blackbery i dva tableta marke Samsung.

Božović i Stupar, piše Pobjeda, tužbom traže dva mobilna telefona marke Samsung.

I one su u tužbi navele da je riječ o tehničkim uređajima na kojima se nalaze porodične fotografije i snimci koji za njih imaju posebnu sentimentalnu vrijednost.

U odgovoru na tužbe, zastupnik države Crne Gore, zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore je naveo da su stvari čiji se povraćaj traži tužbom oduzete od strane nadležnih organa u zakonito sprovedenom postupku, u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku, te da je riječ o predmetima koji služe kao dokaz u krivičnim postupcima koji su u toku.

Zaštitnik je u prilogu odgovora na tužbu, kao dokaz dostavio izjašnjenje specijalnog državnog tužioca Saše Čađenovića.

U obavještenju se kaže da je SDT podiglo optužnicu protiv Slobodana Kašćelana i drugih zbog više krivičnih djela, te da se uređaji navedeni u tužbi Tamare Zvicer protiv države Crne Gore nalaze kao dokazi u predmetnoj optužnici, te da su isti dostavljeni Višem sudu u Podgorici.

Viši sud: Kašćelanu produženje pritvora

Specijalni tužilac dalje navodi da su navedeni predmeti dio krivičnog postupka i predstavljaju dio dokaznog materijala u krivičnom postupku, o kojim stvarima će se nakon provedenog postupka donijeti meritorna odluka, te da se shodno Zakoniku o krivičnom postup ku ne mogu vratiti podnosiocu tužbe, piše Pobjeda.

Ročišta po ovim tužbama u Osnovnom sudu u Kotoru su počela.

Kašćelan je uhapšen u decembru prošle godine po potjernici u Pragu.

Podsjećamo da se Slobodanu Kašćelanu, koji slovi za vođu kavačkog klana, i još 15 pripadnika ove grupe sudi pred Višim sudom u Podgorici. Specijalno tužilaštvo tereti Kašćelana da je u maju 2010. godine zajedno sa Igorom Božovićem, koji je u bjekstvu, organizovao kriminalnu organizaciju i da su upravo oni bili inicijatori poslova zelenašenja, podmetanja bombi, davanja mita, iznuda...

Osim Kašćelana i Božovića, na spisku optuženih su Aleksandar Đurišić, Vladimir Božović, Siniša Vlahović, Igor Đurišić, Davor Prelević i Miloš Radonjić, koji se nalaze u bjekstvu. Braća Nikola i Igor Andrić, Goran Ljubatović, Tripo Moškov, Đerđ Camaj, Aleksandra Bogićević i Stefan Brnović se brane sa slobode. Optužnica protiv Zlatka Samardžića i Ilije Dedovića takođe je spojena sa postojećom u ovom predmetu.

Radoje Zvicer se ne nalazi na optužnici.

Tagovi:
Sve vijesti