Najčešća crnogorska imena – nekad i sad

Kada danas čujete neka od tradicionalnih crnogorskih imena, ona vam zvuče smiješno. Slično je i sa novijim imenima, za koja mnogi tvrde da su pomodarstvo

Najčešća crnogorska imena – nekad i sad Foto: MONDO

 Bakoč, Crnoje, Gorčilo, Mojaš, Blagoš, Blažija, Gojislav, Jovaš, Kićun, Mićun, Milonja, Pejčin…

Ćetna, Čedomila, Danojla, Miljuša, Njegosava, Petruša, Gojislava, Ilosava…

Ovo su samo neka od tradicionalnih crnogorskih imena koja su se nekada davala djeci, a koja se danas vrlo rijetko mogu čuti.

Sa druge strane, trend kratkih, univerzalnih imena nije zaobišao ni Crnu Goru, pa su tako Ena, Una, Hana, Mija postala vrlo popularna posljednjih godina.

Ipak, treću godinu za redom najviše djevojčica nazvano je imenom Sofija.

Prošle godine u Crnoj Gori rođeno je više od 90 Sofija, dok je pretprošle godine ovim imenom nazvano čak 132 djevojčice.

Podaci za 2017. i 2018. godinu ne razlikuju mnogo pa se tako, odmah nakon imena Sofija, djevojčice najčešće nazivaju Sara, Maša, Dunja, Jana, Nađa…

Zanimljivo je da 2017. godine nijedna djevojčica nije nazvana imenom Ana, dok je prethodne godine u prvih osam mjeseci ovo ime dobilo 19 djevojčica.

Kada je riječ o muškim imenima, Vasilije, Luka, Lazar, Pavle, Vuk, Jakov, Petar, Filip među omiljenima su roditeljima dječaka. Osim ovih imena, mnogi dječaci rođeni prošle godine nazvani su Matej i Sava.

Primjećeno je da su nekada najčešća imena poput Marko, Nikola, Miloš, Đorđe, Ognjen, Danilo, posljednjih godina manje zastupljena, ali su ipak najčešća u Crnoj Gori.

Kada su u pitanju ženska imena, bez obzira na podatke iz posljenjih godina, i dalje su najčešća Jelena, Marija, Milica, Dragana, Milena.

 Da li vi preferirate tradicionalna imena, ili ste više ljubitelj novijih?

Sve vijesti