Zbogom dragoj Mileni: "Bila je Beograd i Jugoslavija"

Autor:

Oproštaj od legendarne glumice Milene Dravić u Zvezdara teatru, sahrana u Aleji zaslužnih građana pored Gage Nikolića.

Zbogom dragoj Mileni: "Bila je Beograd i Jugoslavija" Foto: MONDO, Tamara Sekulović

Tužan dan za srpsku umetničku scenu - javnost se oprašta od voljene glumice Milene Dravić, koja je preminula u 79. godini.

Preminula Milena Dravić

Komemoracija povodom smrti Milene Dravić održava se u Zvezdara teatru, a prisustvuje joj veliki broj Mileninih kolega i prijatelja - Dragan Bjelogrlić, Bogdan Diklić, Radoš Bajić, Seka Sablić, Sloboda Mićalović, Petar Benčina, Brankica Sebastijanović, Vojin Ćetković...

Podsjećanje na uloge "mame filma":

Izvor: MONDO/Tamara Sekulović

"Bez nje svijet neće biti isti. Biće mnogo manj lijep, čestit, radostan. Biće manje živ. Bila je i ostala velika, prepuna ljepote, bila je plemenitost, duh i šarm. Bila je Beograd i Jugoslavija. Bila je i ostala svijet. Zaista je bila svjetlost, zaista je bila i ostala zvijezda. Ta svjetlost je neugasiva. Prije i posle svega branila je i dokazivala čovječnost. Ona ide kod njenog Dragana. Tužan je Beograd, Čubura, njena Boka Kotorska, sve scene, kolege i komšije... Hvala ti Milena za sve", rekao je reditelj Jagoš Marković na komemoraciji.

Ovako se od Milene oprostila velika prijateljica i kuma Seka Sablić:

Izvor: MONDO/Tamara Sekulović

Mileni se uz suze obratila i Anica Dobra, koja se prisjetila anegdote s Gagom Nikolićem, koji je Mileni krišom, iz hodnika, drugim daljinskim mijenjao kanale na TV-u:

Izvor: MONDO/Tamara Sekulović

"JEDINA"

Reditelj Stefan Arsenijević se obratio Mileninim prijateljima na komemoraciji riječima: "Bila bi zvijezda gdje god da se rodila, a mi imamo sreću što se rodila kod nas" i podsjetio da je "Milena jedina naša glumica u La Rusovoj knjizi kinematografije, jedna na naslovnici Njujork Tajmsa i jedina s nagradom u Kanu.

Okupljenima se obratio i Vojin Ćetković koji je podijelio još jednu anegdotu iz života velike Milene Dravić, kada je u hotelske sobe donosila svoj namještaj i zaključio da se "zauvijek uselila - u naše živote".

Ovako je se sjećaju kolege

Sahrana će biti na beogradskom Novom groblju, opelo počinje u 15, a sahrana će biti u 15.30 časova u Aleji zaslužnih građana, pored njenog supruga Dragana Gage Nikolića.

Glumica je bila dio najvoljenijeg glumačkog para domaće scene, zajedno sa suprugom Draganom Nikolićem, koji nas je napustio 2016. godine.

U karijeri je ostvarila bezbroj divnih uloga, a krajem prošle godine, kada je promovisana monografija o njoj, rekla je da joj je najdraža među njima - "sledeća".

Podsjetite se i ovih uloga:

Izvor: MONDO/Tamara Sekulović

Milena se dugo liječila od teške bolesti, ali nije dozvoljavala da je ona sputa, niti je voljela o njoj da govori. Prije samo nekoliko mjeseci, poklonila se publici na Festivalu u Puli, gdje je dobila stojeće ovacije.

Dobitnica je Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu i Nagrade "Žanka Stokić". Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima: "Kozara", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Sekula se opet ženi", "Nije lako sa muškarcima" i "Zona Zamfirova". Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije "Priče iz Nepričave", Natalija iz "Policajca sa Petlovog brda", zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV–komedija "Pozorište u kući" i "Lud, zbunjen, normalan". Krajem veka igra sporedne uloge u filmovima "Nebeska udica" i "Bure baruta", a 2002. ponovo dobija na popularnosti zahvaljujući blokbasteru "Zona Zamfirova", gdje je igrala Tašanu.

Tagovi:
Sve vijesti