Počeo Sabor u Guči (FOTO)

Autor:

Dragačevski Sabor, bez nastupa estradnih zvezda, počinje u četvrtak i trajaće do nedelje.

0
A- A A+

Dragačevski sabor trubača u Guči, 58. po redu, zvanično je otvoren u četvrtak i traje do nedelje 12. avgusta.

Otvorio ga je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji je okupljenim ljubiteljima trube poručio da truba najbolje od svih instrumenata najbolje odražava prošlost i budućnost srpskog naroda i naše emocije.

"Uz trubu smo osvajali slobodu, uz trubu smo se veselili, venčavali, krštavali decu, uz trubu smo tugovali i sahranjivali", rekao je Popović.

Kaže da su Guča i srpska truba nadaleko poznate u svetu i da ga ljudi iz Kine, Amerike i Rusije stalno pitaju za tajnu Guče i trube, a da je njegov odgovor - truba krije tajnu srpske duše.

Mada, dodaje Popović, srpske emocije, Srbiju i Srbina niko ne može bolje da razume nego "naša braća Rusi", te izrazio zadovoljstvo što je današnjem otvaranju sabora prisustvovao ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin i što će sutra Guču obići portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"U ovim teškim vremenima kada nas pritiskaju zbog našeg svetog Kosova, mi želimo svima njima u inostranstvu da odavde iz Guče pošaljemo poruku koja glasi - Srbija nije sama, uz Srbiju su ceo ruski narod i predsednik Rusije Vladimir Putin", naglasio je Popović.

Ministar je ovogodišnji sabor otvorio stihovima srpskog pesnika Branka Radičevića - "Sviraj trubo, svirala zadugo - za veselja i ni za šta drugo".

"Guča je u potpunosti spremna za 58. dragačevski Sabor trubača", izjavio je ranije predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović, koji očekuje se veliki broj domaćih i gostiju iz inostranstva.

"Ono što bih posebno istakao jeste da smo Sabor vratili tradiciji, trubi i trubačima i da neće biti koncerata estradnih zvezda. Našim gostima bih posebno preporučio koncert Dejana Petrovića i Big benda sa početkom u 21 sat na Glavnoj pozornici, zatim u 23 sata Ponoćni koncert na kojem će učestvovati svih 20 ovogodišnjih finalista koji će se održati u petak 10. avgusta", rekao je Jolović.

U subotu 11. avgusta je tradicionalno takmičenje seniorskih orkestara, a u nedelju su koncerti pobednika ovogodišnjeg Sabora i majstora trube Saše Krstića, Ekrema Mamutovića i Dejana Lazarevića, dodao je i naveo da manifestaciju prate i tradicionalni programski sadržaji kao što je narodni višeboj, defile svih učesnika u programu, imnprovizacija stare dragačevske svadbe...

U Guču, kaže Jolović, dolaze pripadnici svih nacionalnosti i veroispovesti iz svih krajeva zemlje, regiona, Evrope i čitavog sveta i svi dolaze sa jednom željom da se lepo provedu.

"Guča miri sve, to je manifestacija koja mora da se poseti, ne može to da se vidi i doživi na televiziji ili putem bilo kojih drugih medija. Dragačevski Sabor trubača je brend kome Srbija mora da da još veći značaj, jer nas na najbolji način može predstaviti u čitavom svetu", istakao je Jolović.

Sve vijesti