Odličan rezultat: Očekujemo MILIJARDU od turizma!

Autor:

Crna Gora očekuje da će devizni priliv od turizma ove godine premašiti milijardu eura, što bi, prema riječima ministra održivog razvoja i turizma, Pavla Radulovića, bio spektakularan rezultat.

1
A- A A+

Sveti Stefan Foto: MONDO/Mladen StojovićOn je kazao da će Crna Gora definitivno prebaciti milijardu eura priliva od turizma u ovoj godini, ako zadrži rast od osam odsto.

"Već smo prošle godine premašili 1987. godinu koja je bila rekordna i polako idemo dalje u pravcu postizanja novog rekorda", rekao je Radulović Tanjugu.

On je saopštio da je u Crnoj Gori 13. jula bilo oko 170 hiljada turista, što je oko sedam odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

“Statistički obrađeno za pet mjeseci, kumulativno imamo ozbiljan rast od skoro 22 odsto. Predsezona je bila jako dobra, a i sezona protiče ozbiljno dobro i imamo ozbiljne najave za podsticaj, tako da smo u principu ostvarili primrani cilj, a to je produženje sezone”, saopštio je Radulović i dodao da je sezona, koja je ranije trajala tri mjeseca, produžena uz pomoć ozbiljnih i velikih turoperatora, preko kojih većina velikih hotela funkcioniše, tako da su prvi gosti stigli već sredinom maja, dok će posljednje grupe biti u posljednjoj dekadi oktobra.

Prema njegovim riječima, devizni priliv od turizma bilježi u prvih pet meseci rast od oko osam odsto u odnosu na prošlu godinu.

Verige, more, sunce, ljeto, leto, vremenska prognoza, sunčano, plaža, letovanje, ljetovanje, odmor Foto: MONDO

Najbolja mjesta za posjetu na Balkanu: DURMITOR"Mijenja se i struktura gostiju. Svo uvećanje koje imamo su zapravo gosti za zapadnoevroskog tržišta, dok je broj tradicionalnih gostiju iz okruženja i Rusije negdje na istom nivou. U pitanju je blagi rast", objasnio je Radulović.

U ovom trenutku, četvrtina turista u Crnoj Gori su gosti iz okruženja, a četvrtina sa ruskog, odnosno tržišta zemalja koje su svojevremeno činile bivši Sovjetski Savez.

“Oko jedne trećine gostiju je iz Evropske unije (EU), odnosno Zapadne Evope, a ostalo su gosti sa dalekih destinacija, kao što su Kina i arapske zemlje. Tu imamo ozbiljan rast i gostiju iz tih država je sve više i više", saopštio je Radulović.

Radulović: Turistička sezona najbolja u istorijiPrema njegovim riječima, priliv od turizma u bruto domaćem proizvodu (BDP) Crne Gore učestvuje u ovom trenutku sa 23 odsto, a plan je da se sa stopom rasta koju sad bilježi dođe do 30 odsto 2030. godine.

"Jako je nezahvalno pričati o broju kreveta kojima raspolažemo, jer bi to zvučalo kao hvalisanje. Samo ću reći da smo od početka godine do danas otvorili sedam hotela sa četiri i pet zvjezdica koji raspolažu sa dvije hiljade kreveta i u kojima se zaposlilo hiljadu ljudi. Do kraja ove sezone ćemo otvoriti ukupno 11 hotela te kategorije i zbog toga sam rekao da se mijenja struktura gostiju", objasnio je Radulović.

plaža, more, vrijeme kupanje, ljeto, leto, ležaljke, suncobran Foto: MONDO/Gordana BojanićŠto se tiče kampova, kojih je ranije bilo puno na crnogorskoj obali, a sada ih ima samo na nekoliko određenih lokacija, Radulović je kazao da je u planu izdvajanje jedne ozbiljne površine za razvoji savremenih kampova, odnosno glampinga.

"U Crnoj Gori ministarstva urbanizma, građevinarstva i turizma su u jednom i to ne bez razloga. Mi smo smanjili građevinska područja na primorju sa nekih 15,3 odsto na sadašnjih 9,3 odsto. Smanjili smo zone u kojima je moguće graditi, ali smo odlučili da te zone u kojima je moguća gradnja valorizujemo na pravi način", zaključio je Radulović.