Stiže novi najmanji "audi" – bez dizela (FOTO)

Autor:

Zašto bez dizelaša? "Jer ga kupci ne žele!"

Nakon najvećeg, koji je ujedno i potpuno nov model u Audijevoj gami, stiže i najmanji – "audi A1 sportbek" druge generacije.

Prethodnik, lansiran pre osam godina, bio je bačen u kavez sa daleko iskusnijim "zverima" kao što su "VW polo", "reno klio", "lanča ipsilon" i mnogi drugi. I nije se baš dobro snašao, jer su kupci doživljavali Audi kao brend koji nema šta da traži među modelima manjim od "golfa", odnosno "A3".  

Novi "A1" je daleko agresivnijeg izgleda od prethodnika i to je nešto što će kupci, a posebno ljubitelji ovog brenda naročito ceniti.

Druga generacija je porasla samo u dužinu i to za oko 8 centimetara, pa je sad najmanji Audi dugačak 4,03 metra. To je uticalo da se poveća i prostor u kabini, ali i prtljažni prostor za celih 65 litara. Sad mu je zapremina 335 litara.

Audijev "virtuelni kokpit" je i ovde primenjen i podređen je u potpunosti vozaču. Osim digitalne instrument table, tu je centralni ekran dijagonale 10,2 inča, koji zakošen prema vozaču.

Info-zabava je pozajmljena od jače braće. Nov je sistem komunikacije glasom, omogućeno je automatsko ažuriranje mapa, a pametni telefoni se mogu puniti bežično ili preko USB-A ili USB-C konektora.

Kako je ovaj model namenjen pre svega mlađoj publici, kao i lepšem polu, na raspolaganju su efektni plastični umeci, koji daju automobilu zabavnu notu. Tu je i ambijentalno osvetljenje sa 30 različitih boja osvetljenja.

Ljubitelji dobrog zvuka moći će da poruče i vrhunsko Bang & Olufsen ozvučenje.

Što se motora tiče – dizela nema. Po rečima ljudi iz Audija, kupci ne žele ovaj tip motora u malim automobilima.

Na raspolaganju su samo benzinci – jednolitarski TFSI trocilindraš, snage 95 i 116 KS, i 1.5 TSFI motor sa četiri cilindra i 150 konjskih snaga. Vrh ponude će činiti pogonska jedinica koja će razvijati celih 200  "konja".

Što se sigurnosnih asistenata tiče, AEB je deo standardne opreme, a moguće je imati adaptivni tempomat, koji je idealno upariti sa S-tronic automatskim menjačem. Na raspolaganju je i zadnja kamera, kao i mogućnost samostalnog parkiranja.

Prodaja kreće krajem godine, a iako cene nisu poznate, trebalo bi očekivati da budu rangu i dalje aktuelne verzije. Dakle, od 18.000 evra pa naviše.

Pogledajte kompletnu galeriju novog "audija A1 sportbek":

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Tagovi:
Sve vijesti