Zašto je OK da ponekad budete sebični u vezi

Autor:

Ne mislimo da u vezi treba da se ponašate kao da partner ne postoji i da ugađate samo sebi, ali nema ništa loše u tome da ponekad svoje potrebe stavite na prvo mesto.

Zašto je OK da ponekad budete sebični u vezi Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Sasvim je u redu da udovoljavate partnerovim željama i potreba (i on vašim) i zapravo, to je jedini način da veza funkcioniše. Ipak, u nekoj dugoj vezi, nakon godina stavljanja partnerovih potreba na prvo mesto možete da se osetite nekako zapostavljeno, nevažno. Zato nema baš ništa loše u tome da ponekad stavite svoje potrebe na prvo mesto bez griže saveti, a evo i zašto.

1. Desiće se šta mora

Sad verovatno prevrćete očima, što je i razumljivo jer je nekim ljudima jednostavno nepojmljivo da se neke stvari dešavaju same od sebe.

Uzmite kao primer da vi razmišljate da li da se odselite u neki drugi grad zbog posla, iako imate divnu vezu. Ipak, partner ne želi da se preseli sa vama, već mu je želja da ostane tu gde jeste. To znači da biste, barem neko vreme, održavali vezu na daljinu, koja može ili da ojača vaš odnos ili da ga potpuno uništi.

Čak i ako se vaša veza prekine posle izvesnog vremena, vi niste doneli pogrešnu odluku da se preselite kako biste poboljšali svoj život.

Možda je to teško razumeti jer svaki raskid boli, ali, da li biste zaista želeli da ostanete u vezi sa nekim ko nije spreman da nešto žrtvuje za vas i pomogne vam da ostvarite svoje snove?

Važno je da ne izgubite sebe praveći kompromise sa partnerom kako bi vaša veza funkcionisala.

2. Važan je najbliži krug ljudi

Veoma je teško rizikovati vezu time što ćete svoje potrebe staviti na prvo mesto, ali ljubav ne treba da bude vaš jedini prioritet u životu.

Drugim rečima, bez obzira na to što ste u vezi, trebalo bi da nastavite da negujete prijateljstva, da redovno posećujete svoju porodicu, da izdvojite vreme da ugodite sebi ponekad. Zaslužili ste to!

Čuvajte krug najbližih ljudi koji će vas podsećati da uvek budete ono što jeste i da cenite svoju individualnost. Uostalom, niko vas neće bolje raspoložiti od tih najbližih ljudi!

3. "Ja", a ne "mi"

Kada dosta vremena provodite sa partnerom, lako počnete da razmišljate i govorite u množini. "Mi volimo da radimo ovo", "Mi ne ostajemo do kasno napolju jer ne volimo..." Iako nema ništa loše u tome što imate dosta sličnosti, ne želite da bukvalno postanete jedna osoba.

Volite da istražujete nova mesta dok vaš partner više voli da sedite kod kuće? On želi da jedete suši češće, a vi ne podnosite morske plodove? Za to su tu prijatelji! Uživajte u onome što volite sami ili sa prijateljima koji imaju slična interesovanja.

Dakle, razmislite o svojim potrebama i željama i pobrinite se da ih ispunite, da ugodite sebi. Ne zaboravljajte da komunicirate sa partnerom i nemojte u potpounosti da zanemarite njegove potrebe.

4. Uvek imate vernog "navijača"

Svi imaju takve dane - zabrljali ste nešto na poslu, zalepila vam se žvaka za cipele, a automobil neće da upali? I sve to u istom danu?!

Postoji nešto zaista umirujuće u činjenici da možete da pozovete partnera i znate da imate njegovu bezrezervnu podršku 24/7.

Osim toga, ako vas kolega iznervira i požalite se partneru, on će se pridružiti "pljuvanju" iako ne zna ni ko je čovek o kojem govorite. Čak i ako vodite različite živote, nekako se osećate kao da je partner tu, sa vama.

5. Znate koliko vredite, a zna i vaš partner

Pre nego što počnete da volite nekoga, veoma je važno da dobro upoznate sebe, da shvatite ko ste, za šta se zalažete i šta zaslužujete.

Kada u potpunosti prihvatite sebe, bićete spremni da prihvatite i ljubav, a to će uneti neverovatnu promenu u vaš život. Naučite da volite sebe i verujte u sebe, tako ćete biti srećni.

Nađite partnera koji poštuje vaše ambicije, koji vas podržava u ostvarivanju snova, to je neprocenjivo.

Međusobno poštovanje i činjenica da cenite jedno drugo će vas odvesti daleko, daleko, i učiniće vaš odnos neverovatnim.

Tagovi:
Sve vijesti