Najveće Facebook promjene u poslednjih 15 godina!

Niko nije ostao bez posla, ali većina ima nova zaduženja, potpuno drugačija od dosadašnjih - dovoljno da ovo bude najveća reorganizacija ikad u Facebook kompaniji i njenim proizvodima.

0
A- A A+

Izvršni direktor Facebook kompanije, Mark Cukerberg, zadržao je sva svoja ovlašćenja u toj kompaniji, koja se bori da popravi imidž posle skandala sa pronevjerom podataka desetina miliona korisnika, zbog kojeg je više visokih rukovodilaca dobilo nova zaduženja.

Portparol kompanije je potvrdio da je početkom maja došlo do reorganizacije, najznačajnije otkako je Facebook osnovan prije 15 godina. Cukerberg i njegova najbliža saradnica Šeril Sandberg nisu promijenili svoja dosadašnja zaduženja. Ipak, čovjek blizak Cukerbergu, Kris Koks, ubuduće će biti zadužen za Facebook mrežu, Instagram, WhatsApp i Messenger aplikacije.

Do promjena je došlo i u timovima za proizvode i tehnologiju, stvaranjem tri tima, od kojih će jedan biti posvećen blockchain tehnologiji, primijenjenoj na kriptovalutama, a vodiće ga dosadašnji šef Messenger platforme, Dejvid Markus. Havijer Olivan, još jedan visokopozicionirani zaposleni, predvodiće odsjek za bezbjednost i reklamiranje u brojnim proizvodima.

Sajt ReCode navodi da iako je više od 10 ljudi dobilo nove funkcije ne djeluje da je iko napustio kompaniju.

Do promjena dolazi neposredno nakon što je osnivač WhatsApp aplikacije, Jan Koum, koji ga je 2014. prodao Facebook kompaniji za 19 milijardi dolara, objavio da odlazi zbog, kako su prenijeli američki mediji, neslaganja u vezi sa privatnim podacima korisnika.

Imidž Facebook kompanije ozbiljno je narušen kada je u martu otkriven skandal s firmom Kembridž analitika, povezanom s predsjedničkom kampanjom Donalda Trampa, koja je nepropisno došla do podataka desetina miliona korisnika društvene mreže.

CUkerberg se više puta izvinio, čak i pred Kongresom SAD, gdje je od njega zahtijevano da položi račune o lažnim vijestima i drugim načinima političke manipulacije na Facebook mreži. U međuvremenu Kembridž analitika je bankrotirala, a na brisanje Facebook naloga pozvali su mnogi istaknuti IT stručnjaci, uključujući Stiva Voznijaka, suosnivača WhatsApp kompanije i Edvarda Snoudena.


Tagovi:
Sve vijesti