Dani Svetog Vasilija Ostroškog

Autor:

Tradicionalna duhovno – kulturna manifestacija Dani Svetog Vasilija Ostroškog na kojoj će biti predstavljeni brojni programi, biće održana od 7. do 13. maja u Nikšiću.

0
A- A A+

Nikšić Foto: MONDO/Ana Božović

Predsjednik Crkvene opštine Nikšić, Ratko Krivokapić saopštio je da se manifestacija u slavu Ostroškog svetitelja u kontinuitetu održava 18 godina, a svečana molitvena litija ulicama Nikšića prolazi od 1996. godine.

Krivokapić je podsjetio na značaj i čudotvorstva Svetog Vasilija, čijim se moštima u manastiru Ostrog pokloni hiljade ljudi, bez obzira na vjeru i naciju.

Đakon, Nikola Marojević, najavio je da će manifestacija početi 7. maja koncertom dječijeg hora Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo iz Kotora, a narednih šest dana biti promovisane knjige izdavačke kuće Agape, časopis Sveviđe, knjiga Duhovna poetika oca Lazara Ostroškog.

Programom manifestacije planiran je i jubilarni koncert Hora Svetog Novomučenika Stanka i dodjela književne nagrade Izviiskra Njegoševa.

Centralni događaj manifestacije je svečana liturgija u Sabornom hramu i litija ulicama Nikšića 12.maja na Dan Svetog Vasilija Ostroškog.

„ Dani se završavaju 13.maja u manastiru Piva kod Plužina gdje će svetu arijerejsku liturgiju služiti mitropolit Borispoljski i Brovaski Antonije i vladika budimljansko – nikšićki Joanikije“, saopštio je Marojević na konferenciji za novinare.

Književnik, Milutin Mićović, najavio je da će nagrada Izviiskra Njegoševa, koja je ustanovljena 2008. godine, biti uručena 11. maja pjesniku Ranku Jovoviću.

„Nagrada se dodjeljuje svake druge godine najboljim stvaracioma obilježenim nacionalnim Njegoševskim znakom“, rekao je Mićović.

Kako je predviđeno, nagradu će uručiti vladika Joanikije koji će govoriti o pjesništvu Jovovića, kao i predsjednik žirija profesor Jovan Delić i predsjednik Matice srpske iz Novog Sada, Ivan Negrišorac.

Mićović je podsjetio da su dosadašnji dobitnici Izviiskre Njegoševe: Miodrag Pavlović, Rajko Petrov Nogo, mitropolt Amfilohije, Milovan Danojlić i Ljubomir Simović.

Dane Svetog Vasilija Ostroškog organizuju Eparhija budimljansko – nikšićka i Crkvena opština Nikšić.

Sve vijesti