Đurišić na slobodi, kaznu odslužio u pritvoru

Autor:

Podgoričanin Vanja Đurišić osuđen je zbog kidanja telekomunikacionih kablova u Jerevanskoj ulici, na placu za koji tvrdi da je njegov.

0
A- A A+
Đurišić Vanja Zabjelo Jerevenska Foto: MONDO/Gordana Bojanić

  Đurišić je juče osuđen na 121 dan, ali je i pušten na slobodu, jer je kaznu odslužio u pritvoru. Njegov brat Savo Đurišić je osuđen na uslovnu kaznu godinu dana.

Đurišići su, saopštio je sudija Osnovnog suda Nenad Vujanović, proglašeni krivim za kidanje kablova u Jerevanskoj ulici na Zabjelu 11. decembra prošle godine, kada je više od 800 domaćinstava na Zabjelu ostalo bez usluga Telekoma.

“Kao saizvršioci su izvršili krivično djelo uništenja i oštećenja javnih uređaja… Što se tiče ostalih radnji, sud nalazi da nije dokazano da ste izvršioci radnji ovog krivičnog djela”, izjavio je Vujanović.

"To nije praksa, nego kriminal. Zakon poznaje svrhu kazne i način na koji se odmjerava.
To nije praksa, nego naredba, da se preklopi kazna, kako bi se zaštitio budžet od naknada za neosnovano lišenje slobode", rekla je za MONDO Vanjina supruga Danijela Đurišić.

"Osnovni dokaz za osuđujuću presudu sudiji Vujanoviću su bile 'čizme' i to da je Vanja bio u čizmama a njegov brat Savo je izjavio da je Vanja bio u patikama, 'pa je nelogično da nije kopao spornog dana'. Sačekaćemo pismenu odluku i podnijeti žalbu na ovu sramnu presudu. Ovo je samo još jedna potvrda da pravni sistem u ovoj zemlji ne postoji", zaključila je Đurišić.

Telekom je u decembru prošle godine podnio krivičnu prijavu protiv Đurišića zbog kidanja kablova u više navrata, ali je sud ocijenio da nema dokaza da su Đurišići i prije 11. decembra uništavali uređaje.

Kablovi su u decembru prekinuti na zemljištu zbog kog su Đurišići protestovali mjesecima. Tvrde da je oko 1.000 kvadrata ulice njihovo vlasništvo, dok to Glavni grad osporava, navodeći da je zemljište eksproprisano. Prema podacima Uprave za nekretnine, parcele su svojina Glavnog grada, a Đurišić ima pravo korišćenja.

Vanja Đurišić prekinuo štrajk glađu

Priveden Vanja Đurišić

Đurišići poručuju: Borite se,ako ste u pravu! FOTO

Tagovi:
Sve vijesti