Da li narcisi mogu da se promene

Autor:

Evo šta kažu stručnjaci.

0
A- A A+
neuropsihijatrija, psihijatrija, psihijatar, nervi, živci, lečenje, bolnica, dom zdravlja Foto: MONDO/P. Vujić

Kad za nekoga kažemo da je "narcis" obično mislimo da je ta osoba gorda, arogantna i samoživa. I iako su te osobine često mogu prepoznati kod osoba koje imaju ovaj tip ličnosti, "definicija" u psihološkom smislu je ipak nešto kompleksnija.

"Istina je da nisu svim osobama koje imaju narcisoidni tip ličnsti na prvom mestu dokazivanje, slava, izgled ili novac", kaže Kreg Malkin, klinički pisholog i autor knjige "Ponovno promišljanje narcisizma".

"Neki od njih mogu biti izuzetno neupadljivi, tako da ako se vodimo stereotipnom predstavom može se desiti da previdimo nagoveštaje problema koji nemaju nikakve veze sa pohlepom ili taštinom."

Ono što je svima njima zajedničko, objašnjava Malkin, je "snažan osećaj da su izuzetni, da su posebniji od bilo koga drugog među sedam milijardi ljudi na planeti, ali to iskazuju na različite načine".

Važno je razumeti da narcisizam nije poremećaj, sam po sebi. To je nešto što živi u svim ljudima, razlikujući se samo u stepenu. Problem nastaje kad osećaj o sopstvenoj "posebnosti" počne negativno da utiče na život osobe o kojoj je reč.

Da li je moguće da se takva osoba promeni?

Ukratko, da. Ali, to podrazumeva mnogo uloženog truda i istinsku želju same osobe da do promene dođe, piše "Hafington post".

"Jedno od veoma raširenih verovanja je da su osobe sa narcisističkim tipom ličnosti potpuno nesposobne da osete empatiju i da je nemoguće da se one promene", kaže Vendi Behari, iz Centra za kognitivnu terapiju u Nju Džersiju u Americi.

"Narcisi mogu da se promene, ali taj put nije lak. Takođe, oni mogu i da saosećaju sa drugima, ali tek kada zaista spoznaju sebe na najdubljem emocionalnom nivou, za šta je takođe potrebno mnogo truda."

"Svako može da se promeni ako to iskreno želi. Osobe koje imaju narcisistički tip ličnosti moraju na tom putu da nauče da odustanu od svoje potrebe da budu posebni", kaže ona.

Postoje tri stvari koje moraju da se "nađu na tom putu promene", kaže Behari.

Osoba mora istinski da poželi da se promeni.

Mora sama da odluči da će krenuti na terapiju.

Takođe, jako je važno da terapeut bude iskusan, tako da može da vodi ovu promenu.

Naravno, ništa od ovoga ne garantuje stoprocentan uspeh, ali - ništa u životu nije sto odsto sigurno, zar ne?

Često govorite o sebi?

Sve vijesti