Žurimovi - najljepši pejzaži Crne Gore! (FOTO)

Autor:

Žurim pripada Moračkim planinama, nedaleko od Nikšića.

Žurimovi - najljepši pejzaži Crne Gore! (FOTO) Foto: MONDO/Zdravko Rosandić

Na krajnjem zapadu Moračkih planina sa visoravni Lukavica izdižu se Veliki (2.036 mnm ) i Mali Žurim ( 1.962 mnm ). Utisak koji ostavljaju ova dva vrha je izuzetan.

Žurimovi Foto: MONDO/Zdravko Rosandić

U masivu moračkih planina, u prelijepom pejzažu Lukavice, uzdiže se Mali Žurim (1965mnv). Do ovog planinskog vrha se lako dolazi asfaltiranim putem iz pravca Nikšića, a pogled koji se sa Malog Žurima pruža na visoravan Lukavicu i okolne planinske vrhove Veliku Žurim, Maganik, Lola je jedinstven.

Lola - moračka ljepotica! (FOTO)

Žurimovi Foto: MONDO/Zdravko Rosandić

Malom Žurimu se prilazi blagim grebenom koji prelazi u vrlo strm uspon, a na kraju ste prinuđeni da se penjete na skoro vertikalnu stijenu, doduše ne posebno visoku. Na veliki Žurim se takođe penje blagim usponom, a za razliku od malog Veliki Žurim ima prostranu livadu, obraslu borovnicama.

 Sam vrh Velikog Žurima je prostran i bezbjedan. Ne preporučuje se približavanje južnim, rubnim djelovima iznad stijena, okrenutim prema prostranoj dolini Bare Bojovića. Pogled sa vrha na pitomu dolinu je izvanredan!

Pogledajte foto galeriju

Na vrhu Velikog Žurima postoji planinarska kutija. Pogled sa vrha na Mali Žurim, Ilijin vrh, Stožac, Maganik, Prekornicu, Bare Bojovića, Borovnik, Vojnik, Gackove grede, Ostrvicu, Durmitor, Lolu, Kapu Moračku..

Pogled na Veliki Žurim sa: Stožca, Ilijinog vrha, Malog Žurima, Lastve, Krutaša, Gackovih greda, Borovnika i Lukavice.

Bare Bojovića i Lukavica sa Žurimima spadaju u najljepše pejzaže Crne Gore! 

Maganik - najkamenitija Moračka planina (FOTO)

Ljepote Kape Moračke! (FOTO)

Kapetanovo jezero - dragulj majke prirode

Sve vijesti