Kasarna Morača: ZA ili PROTIV Nacrta? (ANKETA)

Jeste li za usvajanje Nacrta Urbanističkog projekta „Kasarna Morača”?

Kasarna Morača: ZA ili PROTIV Nacrta? (ANKETA) Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Ne smiruju se strasti oko Nacrta plana za nekadašnju kasarnu "Morača".

Nakon burne centralne javne rasprave na kojoj se stručna i laička javnost usprotivila gradnji novog stambenog kompleksa na ovom području, Građanski pokret URA juče je počeo sa prikupljanjem potpisa, kako bi se, u što kraćem roku, pokrenuo proces raspisivanja mjesnog referenduma na kome bi se građani MZ „Nova Varoš" izjasnili o Nacrtu.

"Umjesto da gradska uprava uloži minimalna sredstva da uredi navedeni prostor, renovira objekte iz vremena kralja Nikole i iskoristi ih kao kulturne sadržaje, dodatno oplemeni postojeću šumu i postavi potrebni mobilijar, odabrala je lakši i neodgovorniji put, da se navedeni prostor 'urbanizuje', proda nekoj od velikih građevinskih kompanija i bespovratno devastira", saopštio je predsjednik podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA, Luka Rakčević.

Razloga za odbacivanje plana, prema riječima Rakčevića, ima više nego dovoljno.

"Planom se predviđa izgradnja stambenog bloka sa svega 7.38 metara kvadratnih zelenih površina po korisniku, iako kriterijumi propisuju najmanje 25 kvadratnih metara i rušenje svih 15 zgrada nekadašnje kasarne. Gradiće se dvoetažne podzemne garaže duž 80 odsto prostora kasarne, uprkos svim postojećim infrastrukturnim ograničenjima, zbog kojih će doći do uklanjanja gotovo čitavog zelenog pojasa, većine čempresa i drugog drveća", rekao je Rakčević i naglasio da građani nemaju koristi od pretvaranja zelene oaze kasarne, u još jedan novi, betonski stambeni kvart, a da interes imaju samo velike građevinske kompanije koje će prodati stanove i izvući profit.

Obrađivači plana i Glavni grad tvrde da je prilikom izrade Nacrta sve rađeno po zakonu. Novim planom će, kako tvrde, na prostoru nekadašnje kasarne biti više zelenila nego što je to predviđao predhodni plan, a kada su u pitanju objekti koji se nalaze na ovom prostoru, oni nisu zakonom zaštićeni, pa kako kažu, nemaju obavezu da ih zadrže.

Dok traje prikupljanje potpisa za referendum o Nacrtu, plan je na "doradi" u rukama obrađivača, nakon čega će resorno ministrstvo dati svoje mišljenje (predhodno mišljenje bilo je negativno). Ukoliko plan ne bude povučen iz procedure, uskoro bi se mogao naći pred poslanicima u gradskoj skupštini.
Svi protiv projekta "Kasarna Morača"!(FOTO, VIDEO)


"A nekretnine" vlasnik su katastarske parcele 2211/9 u sjevernom dijelu, nekadašnje kasarne „Morača” od 19.967 kvadrata, 24.000 kvadrata u vlasništvu je Glavnog grada, a 2000 kvadrata pripada privatnom licu.

To zemljište je 2006. kupio HLT fond od vojnog fonda, a kasnije ga založio za kredit kod "Abanke" koja je zbog neizmirivanja obaveza zemljište oduzela. Nakon što je vrijedno zemljište uknjižila na svoje ime, kompanija A nekretnine zatražila je izradu Nacrta urbanističkog projekta za ovo područje.

Novi Nacrt umnogome se razlikuje od plana Glavnog grada koji je prije desetak godina namjeravao na toj lokaciji da izgradi Milenijum siti centar, sa brojnim kulturnim sadržajima. Prvobitni plan za mnoge je bio sasvim prihvatljivo rješenje, ali do njegove realizacije nije došlo jer su tenderi bili neuspješni.

Milenijum siti centar Foto: MONDOSve vijesti