Svi protiv projekta "Kasarna Morača"!(FOTO, VIDEO)

Autor:

Pogledajte kako izgleda plan urbanističkog projekta "Kasarna Morača" i šta su o Nacrtu rekli predlagači i građani na javnoj raspravi.

Svi protiv projekta "Kasarna Morača"!(FOTO, VIDEO) Foto: MONDO/Gordana Bojanić


Kompanija A nekretnine, slovenačke Abanke naručila je izradu Nacrta Urbanističkog projekta „Kasarna Morača”, kojim je predviđeno rušenje postojećih objekata koji se nalaze na tom području od 12,20 hektara i izgradnja 148.277 metara kvadratnih novih sadržaja. Centralnoj raspravi o Nacrtu danas je prisustvovao veliki broj građana.

Arhitekta Andrija Markuš rekao je da se ovom projektu mora pristupiti mnogo odgovornije.

"Ovo je uništavanje najvitalnijeg dijela grada. Plan mi izgelda kao skakaonica, nema zaleđa", rekao je Markuš.

Biljana Genić odbornica DF-a u Skupštini Glavnog grada rekla je da ovaj dio grada ima istorijski značaj.

"Ovo više nije u vlasništvu grada, već privatnih tajkuna. Sve što je gradsko ciljno se uništava. Građanima se ne sviđa ovaj projekat i traže drugo arhitektonsko riješenje".Odbornik Građanskog pokreta URA Luka Rakčević rekao je da ovakav plan omogućava privatnoj kompaniji da dokupi gradsko zemljište bez tendera.

"Takav slučaj je bio kod hotela Podgorica" , rekao je Rakčević i dodao da je stepen izgrađenosti na ovom prostoru i onako visok te da Glavni grad nema realnu potrebu za novim stambenim jedinicama.

"Apelujem na Grad da procijeni istorijski značaj ovog dijela grada i Nacrt povuče iz procedure. Ministarstvo je o svemu već dalo negativno mišljenje", rekao je Rakčević.

Građanin Ivan Šćepanović rekao je da ne bi dao ćerki da u ovom novom naselju kupi stan, pa ni kada bi kvadrat koštao 500 eura.

"To će biti nezdrav prostor. Šta fali Bloku pet i šest, zašto tako ne planirate", rekao je Šćepanović.

Izvor: MONDOArhitekta Zoran Ašanin, kao predstavnik delegata Komore arhitekata, istakao je da plan mora ponovo da ide na doradu jer ima dosta nedostataka.

"Prije nacrta trebalo je uraditi pejzažnu taksaciju, provjeriti starost objekata koji se nalaze na parceli i sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara vidjeti da li neki objekat treba zaštiti jer tu ima zgrada koje su stare preko 130 godina. Ovim planom dobijamo preko 2000 novih stanovnika, a plan Grada je da se broj ljudi koji žive u užem gradskom jezgru smanji", rekao je Ašanin i dodao da u projektu dominiraju jednosobni i dvosobni stanovi pa se može očekivati da broj stanovnika ovog naselja bude mnogo veći od predviđenog.

"Kada je riječ o koncentraciji gradnje, Blok V je urađen na tri puta većoj površini", rekao je Ašanin i naglasio da su arhitekte za ponovno vraćanje plana na doradu.

"Grad mora sugerisati obrađivaču druge sadržaje jer nema zahtjeva da je Podgorici potrebeno još stambenih jedinica", zaključio je Ašanin.

Predstavnica predlagača arhitektca Mirka Đurović naglasila je da je sve rađeno po zakonu i da na parceli nema zakonom zaštićenih objekata.

"Nismo dobili napismeno da moramo objekte da zadržimo", rekla je Đurović. Obrađivač plana tvrdi i da će na tom prostoru biti više zelenila nego što je to bilo predviđeno prethodnim planom.A nekretnine, vlasnik su katastarske parcele 2211/9 u sjevernom dijelu, nekadašnje kasarne „Morača” od 19.967 kvadrata, 24.000 kvadrata u vlasništvu je Glavnog grada, a 2000 kvadrata pripada privatnom licu.

To zemljište je 2006. kupio HLT fond od vojnog fonda za 3,3 miliona. Kasnije su ga založili za kredit kod Abanke, a kako ga nijesu vraćali, banka je oduzela zemljište i prošle godine uknjižila ga na ime svoje firme.

Prema Nacrtu, na urbanističkim parcelama UP1 (ugao Bulevara Ivana Crnojevića i ulice Vaka Đurovića) i UP2 (nastavak ulice Vaka Đurovića) predviđena je izgradnja sedmospratnica. Na obali iznad Milenijuma, a između budućih zgrada predviđena je pješačka zona. Za stanovanje, kako piše u dokumentu, predviđeno je 85.000 metara kvadratnih, za turističke sadržaje 15.000, dok je za poslovne prostotre predviđeno 48.2777 kvadrata. Novim planom predviđena je izgradnja trga, kao i etažne podzemne garaže (broj etaža u novom planu je neograničen).

Glavni grad je prije desetak godina namjeravao na toj lokaciji da izgradi Milenijum siti centar. Tada je na toj lokaciji planirana izgradnja multifunkcionalne dvorane sa kulturnim sadržajima, hotela visoke kategorije, manjeg tržnog centra i brojnih zelenih površina. Za izradu su bila raspisana dva tendera, ali su bili neuspješni.

Ovako je trebalo da izgleda Milenijum siti centar:

Milenijum siti centar Foto: MONDOMinistarstvo održivog razvoja i turizma dalo je negativno mišljenje za nacrt urbanističkog projekta “Kasarna Morača" jer kako je saopšteno, "uzimajući u obzir geološku građu terena na kome se planira izgradnja objekta i čak dva nivoa podzemnih garaža, zatim nedovoljnog stepena ozelenjenosti i preplaniranih kapaciteta, predloženo idejno rješenje ne odgovora predmetnom prostoru".

Tagovi:
 • sijalica, struja, eps, električna energija, sijalice, restrikcija,

  Isključenja struje u više opština

  0

  Djelovi više opština biće danas nekoliko sati bez struje zbog ugradnje brojila i radova na mreži, saopšteno je iz...

 • beba, bebe, porođaj, porodilište, natalitet

  ALARMANTNO: Bijela kuga hara u 17 opština

  1

  Negativan prirodni priraštaj, bijela kuga, u prvoj polovini 2018. godine zabilježen je u čak 17 od 23 opštine u...

 • odron

  Mogući sitni odroni na sjeveru

  0

  U Crnoj Gori jutros je prohodnost većine puteva dobra, frekvencija umjerena, dok su na dionicama koje prolaze kroz...

 • jesen, kiša, kap, kapi, pljusak, nevreme,

  Na sjeveru kiša

  0

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno, na jugu sa sunčanim intervalima, a tokom prijepodneva u sjevernim...

 • Xperia E4, Sony, Xperia, Telefoni, Mobilni, Android

  Dva mobilna po glavi stanovnika!

  0

  U Crnoj Gori je na kraju avgusta bilo 1,22 miliona korisnika mobilne telefonije, 7,2 odsto više u odnosu na jul.

 • Budva

  Franović: U Budvi odmara 30.000 turista

  video 0

  U Budvi se trenutno odmara više od 30.000 turista, i mislim da su turistički poslenici zadovoljni sezonom, kazao je...

 • Durmitor: Pronašli dvoje crnogorskih državljana

  0

  Pripadnici Gorske službe spašavanja pronašli su crnogorske državljane, Borisa Bajzeka (26) i Bojanu Bošković (21),...

 • plaža more Herceg Novi Savina jadran turisti turizam

  U NTO-u zadovoljni sezonom

  0

  U Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO) zadovoljni su sezonom i fizičkim i finansijskim pokazateljima, kao i...

 • putevi retrovizor vožnja

  Povoljni uslovi za vožnju

  0

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima, uz povoljne uslove za vožnju, dok na sjeveru magle ima...

 • bolnica hitna pomoć bolest zaraza lečenje lekari doktor doktori pacijent pacijenti zdravstvo

  Ove godine rak odnio 1,287 života u Crnoj Gori

  1

  Podaci GLOBOCAN-a, posebnog softvera Svjetske zdravstvene organizacije koji mjeri procjenu opterećenja populacije...

Sve vijesti